Mladi raziskujejo kraje na Fabianijev način

7. bienale otroškega prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh in 4. geografski natečaj Prospekt mojega kraja sta tudi letos ponudila zanimive rešitve o prostoru. Posebnost obeh natečajev je, da spodbujata osnovnošolce k razmišljanju o prostoru, v katerem živijo. V štanjelskem gradu so podelili priznanja in nagrade najboljšim, na razstavi pa smo lahko videli pestro paleto tehnik - od uporabe svinčnika in papirja do maket iz različnih materialov, kot sta na primer karton in glina.

V okviru geografskega natečaja morajo učenci združiti poznavanje geografije z likovnim ustvarjanjem. Foto: Petra Mezinec
V okviru geografskega natečaja morajo učenci združiti poznavanje geografije z likovnim ustvarjanjem. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Beatriz Tomšič Čerkez z ljubljanske pedagoške fakultete, ki natečaj spremlja vse od začetka, je prepričana, da si projekt Po Fabianijevih poteh zasluži veliko pohvalo predvsem zato, ker vedno znova odpira vprašanja o našem bivanju v prostoru.

Edinstven natečaj

In teh vprašanj danes ni malo: “Motivira refleksijo o problematikah, ki so danes ključno vprašanje o možnostih človeškega obstoja: trajnostni razvoj in globalizacija, bivalni prostor, identiteta in tradicija, vrednote kapitala in vrednost človeka, obstoj različnih kultur v skupnem prostoru, migracije in podoba domačega prostora in nenazadnje vzgoja in izobraževanje za vrednote prostora,” je pojasnila predsednica komisije. Poleg nje sta dela iz Slovenije in tujine ocenjevala še profesorja likovne umetnosti Vasja Nanut in Vlasta Markočič.

Najvišja priznanja, zlate kolekcije, so prejeli učenci in mentorji Osnovne šole Puconci, Osnovne šole Grm Novo mesto in Osnovne šole Prestranek, zlata priznanja pa učenke Snežena Vlatkovič, Jennifer Zagorc in Deja Razpet.

Natečaj, ki spodbuja otroško urbanistično in arhitekturno ustvarjalnost, se je začel pred 14 leti, ko sta učiteljici iz dveh kraških osnovnih šol, Tanja Samec iz Osnovne šole Antona Šibelja Stjenka Komen in Vlasta Markočič iz Osnovne šole Dutovlje, na pobudo priznanega arhitekta Matjaža Garzarollija pripravili projekt Po Fabianijevih poteh. Po sedmih ponovitvah je natečaj postal prepoznaven tudi v mednarodnem prostoru, saj je eden redkih, ki učence spodbuja k prostorskemu načrtovanju.

Sledijo Fabianiju: iščejo dušo kraja

Pred osmimi leti se je likovnemu pridružil še geografski natečaj Prospekt mojega kraja. “Pri ocenjevanju smo se v komisiji naslanjali na delo Maksa Fabianija, ki je pri raziskovanju kraja skušal najti tudi njegovo dušo. Nagradili smo tiste, ki so najbolj sledili prav temu vodilu in so bili najbolj inovativni,” je povedala predsednica komisije Lea Nemec. Poleg nje sta 58 prispelih del iz 26 osnovnih šol in dva srednješolska izdelka ocenjevala še Igor Lipovšek in Danilo Ravbar. Najvišjo nagrado, zlato kolekcijo, so podelili Osnovni šoli Šempas, zlata priznanja pa so prejeli učenci Taja Pavlin, Nik Škarabot ter Nina Pelicon in Jaka Mladovan.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano