Ministrica brez soglasja, Dom brez direktorice

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je - očitno pred izsledki pristojnih organov za ugotavljanje kazenske odgovornosti - odločila upoštevati mnenje bistriške občine, ki je direktorici Doma starejših občanov Mirande Vrh dala negativno mnenje k ponovnemu imenovanju. Na podlagi tega ji ministrica ni izdala soglasja. Vrhova, ki bi morala do novega razpisa zavod voditi kot vršilka dolžnosti, zaradi zapletov in odstopa predsednice sveta zavoda nima nove pogodbe, zato Dom tačas deluje brez direktorja.

Dom starejših občanov je trenutno brez vodstva. Foto: Tina M. Valenčič
Dom starejših občanov je trenutno brez vodstva. Foto: Tina M. Valenčič

IILIRSKA BISTRICA > Ministrica Anja Kopač Mrak ni izdala soglasja k ponovnemu imenovanju Mirande Vrh za direktorico bistriškega Doma starejših občanov. Zakaj se je - sicer strankarska kolegica bistriškega župana Emila Rojca (oba sta člana SD) - v resnici odločila za ta korak, lahko le ugibamo, saj so nam z ministrstva sporočili le, da je ministrica “v obrazložitvi kot razlog navedeno negativno mnenje lokalne skupnosti” in da je Mirando Vrh 28. avgusta svet Doma imenoval za vršilko dolžnosti direktorja, kar bo do novega razpisa.

Direktorica brez pogodbe

A očitno se je zapletlo tudi pri tem, saj je pred nekaj dnevi odstopila tudi predsednica sveta zavoda (predstavnica zaposlenih) Vesna Gulja, še preden je Vrhova v podpis dobila novo pogodbo. Zdaj že nekdanja predsednica sveta zavoda sicer informacij o razlogih za odstop ne daje, je pa mogoče sklepati, da jo je k temu vodilo nestrinjanje s politiko občine in ministrstva do direktorice Doma. Če že ne občinske, ima Vrhova namreč za seboj trdno podporo zaposlenih in uporabnikov storitev Doma. Kot je navedla na seji ob odločanju o soglasju, pa je vedno za vsemi njenimi odločitvami stal tudi devetčlanski svet zavoda (v katerem je največ, kar pet, predstavnikov pristojnega ministrstva).

Naj spomnimo, da je bistriški občinski svet, v katerem ima župan Emil Rojc večino, pred mesecem izdal negativno mnenje k ponovnemu imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma na podlagi štirih očitanih ji kršitev. Zalomilo naj bi se že pri zadnjem razpisu za imenovanje Vrhove, ko naj bi bi svet zavoda sprva odločil, da se Vrhove ne imenuje na mesto direktorice, o njenem imenovanju pa je na podlagi istega razpisa ponovno odločal mesec dni pozneje. Poleg tega ji je župan očital napake pri izplačilu plačnih nesorazmerij in delovne uspešnosti ter nepravilnosti pri oddaji izolskega stanovanja, ki je v lasti Doma, v najem.

Bistriški opozicijski svetniki - čeprav najraje anonimno - že nekaj časa opozarjajo na dvojna županova merila pri izdajanju mnenj k imenovanju javnih funkcionarjev v občini. Negativno mnenje so namreč svetniki pred časom izdali podgrajskemu ravnatelju Milanu Deklevi, čeprav mu je pristojno ministrstvo pozneje izdalo soglasje, pristojni organi pa so pozneje tudi ovrgli očitane mu nepravilnosti. Direktorica bistriškega Centra za socialno delo Kristina Zadel Škrabolje pa je od svetnikov dobila pozitivno mnenje k imenovanju, čeprav je tudi pri njenem delovanju nepravilnosti ugotavljala KPK.

KPK nezakonitosti še preučuje

Vrhova je tedaj vse očitke zavrnila in opozorila, da lokalna skupnost ne more ugotavljati zakonitosti delovanja Doma, kot tudi ne kateregakoli drugega javnega zavoda, katerih ustanoviteljica je država.

Domnevne nepravilnosti sedaj raziskuje Komisija za preprečevanje korupcije, od koder so nam sporočili le: “Prijavo z omenjeno vsebino še obravnavamo. Do zaključka postopka ne moremo posredovati nobenih dodatnih informacij”.

Tako je videti, da ministrica Anja Kopač Mrak ni počakala niti do zaključka dela in izdaje mnenja komisije. Vrhova sicer ministričine odločitve ne komentira, prav tako ne bistriški župan Emil Rojc. Izjav poleg odstopljene predsednice sveta Doma starejših občanov ne daje niti svetnik SDS Dušan Grbec, sicer predstavnik ministrstva v svetu zavoda.

O županovem načinu dela, tudi pri zadevi Mirande Vrh, se je pred časom razgovoril Andraž Vrh, njen sin, ki je nedavno (tudi zaradi tega) odstopil s svetniškega mesta.

Kako se bo zadeva z Vrhovo in tudi sicer z vodstvom Doma starejših občanov razpletla, še ni znano. V Domu za zdaj pravijo le, da imajo za podpise določenih pogodb na voljo pooblaščenca.

Za včeraj pa je bila menda napovedana tudi nova seja sveta zavoda, potem ko ponedeljkova - neuradno zaradi nesklepčnosti - ni bila uspešna.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano