Minister je priznal slabo obveščanje

Čeprav se je včerajšnjega srečanja z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem udeležilo le del civilnih iniciativ, ki se borijo proti baznim postajam, je bil sestanek koristen. Ministrstvo bo preučilo vse sporne lokacije baznih postaj in se skušalo z občani dogovoriti za boljše rešitve, nejasno pa ostaja, kdo bo financiral prestavitve.

Pri Žirjah stoji bazna postaja le lučaj od stanovanjske hiše. Foto: Marica Uršič Zupan
Pri Žirjah stoji bazna postaja le lučaj od stanovanjske hiše. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Predstavnikov večine primorskih civilnih iniciativ, ki jih zastopa Peter Lemut, na včerajšnji sestanek ni bilo, se je pa z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem želel srečati Marjan Čuk iz CI Štanjel. Toda na ministrstvu so sprejeli le šest od približno 30 predstavnikov civilnih iniciativ in štanjelski predstavnik je ostal pred vrati. Tako so se v imenu nasprotnikov baznih postaj sestanka udeležili predvsem predstavniki Zveze ekoloških gibanj Slovenije in Proteusa, ki povezuje 28 predvsem belokranjskih civilnih iniciativ.

Kot je po srečanju povedal Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije, je minister priznal, da obveščanje občin o gradnji baznih postaj ni bilo ustrezno. Obljubil je tudi, da se bodo investitorji in izvajalci pogovarjali o vsaki sporni lokaciji in skušali najti ustrezno rešitev. Civilna družba in okoljevarstveniki zahtevajo sprejem nove uredbe o elektromagnetnem sevanju v naravnem okolju. “Osnutke, ki so že dve leti v predalih ministrstva za okolje, je treba uskladiti z evropskimi normami in prakso,,” je povedal Lipič. Naša država namreč trdi, da je odmik 15 metrov dovolj, praksa v Avstriji, Nemčiji in Švici pa kaže, da so varne razdalje nekajkrat večje. “Mi se sklicujemo na zasebni inštitut Petra Gajška, ki obenem načrtuje in izvaja meritve,” je kritičen Lipič.

Nejasno pa po včerajšnjem srečanju ostaja eno ključnih vprašanj - kdo bo plačal preselitve spornih baznih postaj. Civilne iniciative so vztrajale, da to nikakor ne more iti v breme občin, temveč države. Minister je obljubil le, da bodo to preučili.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano