Miha Tavčar svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg

Primorec Miha Tavčar je na današnji maratonski vožnji na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg dosegel izjemen uspeh - pometel s konkurenco 80 voznikov iz 23 držav in postal svetovni prvak. To je daleč najboljši slovenski dosežek v tem športu doslej.

Miha Tavčar je dolgoletno trdo delo z lipicanci kronal z 
nazivom svetovnega prvaka v maratonski vožnji dvovpreg.  Foto: Sibil Slejko
Miha Tavčar je dolgoletno trdo delo z lipicanci kronal z nazivom svetovnega prvaka v maratonski vožnji dvovpreg.  Foto: Sibil Slejko

LIPICA > Miha Tavčar je v maratonski vožnji najbolje med vsemi 80 tekmovalci opravil z dolgo in zahtevno progo. Na drugo mesto se je uvrstil Nizozemec Stan Van Eijk in na tretje Madžar Martin Hölle. Čeprav je zadnja leta izboljševal rezultate in formo in čeprav so tako Tavčar kot tudi trener slovenske reprezentance Benjamin Aillaud dobre rezultate pričakovali prav v maratonski vožnji, pa je prvo mesto tudi zanje presenečenje.

Z nazivom svetovnega prvaka v maratonu se je zapisal v zgodovino, saj je dosegel največji in najpomembnejši rezultat slovenskega konjeniškega športa doslej. Nastopil je z dvema slovenskima lipicancema, od katerih je bil eden vzrejen v Kobilarni Lipica.

“Dokazali smo, da so lipicanci dobri za vprežni šport, vsaj za disciplino maraton so najboljši. Z njimi bomo delali še naprej in prepričan sem, da bodo dosegli še veliko uspehov na svetovnem nivoju,” je povedal po izjemnem nastopu pred množico navdušenih gledalcev.

“Zelo sem vesel, prav tako celotna ekipa in trener Benjamin Aillaud,” je strnil vtise takoj po zmagi novopečeni prvak, sicer Primorec, doma iz Povirja. Hvaležnost je izkazal tudi svojima lipicancema, starima devet in dvanajst let, ki sta se najbolj izkazala v vožnji med ovirami.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano