Mešani pevski zbor Divača praznuje 120. obletnico

“Mešani pevski zbor Divača je gonilna sila tega kraja, je njegov zelo pomemben kulturni člen, saj sodeluje na vseh občinskih prireditvah ter tudi izven Divače zastopa njeno dolgoletno tradicijo zborovskega petja,” poudarja dirigent zbora Matej Penko. Nocoj ob 20. uri bo v divaški osnovni šoli zbor s koncertom obeležil svojih častitljivih 120 let delovanja.

Mešani pevski zbor Divača z dirigentom Matejem Penkom. Foto: Vir: Mepz Divača
Mešani pevski zbor Divača z dirigentom Matejem Penkom. Foto: Vir: Mepz Divača

DIVAČA > Skoraj štirideset pevcev dvakrat na teden pod taktirko zborovodje Mateja Penka, profesorja glasbe iz Pivke, vadi in poje različne zvrsti glasbe, od slovenskih ljudskih in umetnih pesmi do sakralnih skladb, posegajo pa tudi po svetovni zborovski literaturi različnih zahtevnosti. V zboru, ki letos obeležuje častitljivo 120-letnico svojega delovanja, je nekaj pevcev, ki so že več desetletij predani zborovskemu petju v Divači: Vida Tomažič že 60 let, Bojan Cerkvenik deset let manj, šest članov pa v zboru poje že štiri desetletja. Nocoj bodo prejeli posebna priznanja. “Tudi to dokazuje, da smo Divačani zelo predani tradiciji zborovskega petja oziroma našega zbora, sicer najbrž ne bi dosegli tako visokega jubileja delovanja,” poudarja predsednica zbora Gracijela Dolenc.

Trdo in požrtvovalno delo

Dodaja, da je sicer težko krmariti to ladjo, vendar so vsi tako predani zboru, da premostijo tako težke kot manj težke čase. “Gre za trdo in požrtvovalno delo vseh - pevcev, vodij, zborovodij in občine ter regije. A smo veseli in ponosni, da lahko pojemo, se učimo in nastopamo, tudi izven meja Slovenije. Letos smo se lotili celo zahtevnejšega programa, naučili smo se pete maše v latinščini skladatelja Jacoba Dehanna in jo odpeli na štirih koncertih, od tega na treh v zamejstvu,” še pove predsednica.

Dirigent Matej Penko, ki zbor vodi zadnje leto - pred njim ga je za krajši čas vodil Vlado Korošec, pred tem pa celih 20 let Anton Baloh (oba sta iz Kopra) - pa izpostavlja, da bi izoblikovanim glasovom navkljub v zboru potrebovali še kaj podmladka. “Predvsem zato, da se tradicija zborovskega petja v Divači nadaljuje. Da bo zbor deloval vsaj še nadaljnjih 120 let,” se še pošali Penko. Ob tem pa Dolenčeva doda, da so v zboru, zato da poje ubrano in glasbeno ustrezno, zelo dragoceni moški glasovi: “Naših šest moških članov zato varujemo kot punčiče v očesu, kot največji zaklad.”

Najprej oddih

Sicer pa zborovodja še pojasni, da si bodo v zboru po nocojšnjem koncertu, na katerega se pripravljajo že več mesecev, nekoliko odpočili, na jesen pa nadaljevali z delom. “Tekmovalnih ciljev nimamo, še naprej si želimo peti predvsem slovensko umetno in ljudsko, pa tudi sakralno glasbo, vsekakor pa se bomo za popestritev učili tudi pesmi tujih skladateljev,” sklene profesor Penko.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano