Merkur bo v drugo skoraj pol cenejši

Prvi poskus prodaje stavbe nekdanjega trgovskega centra Merkur v Sežani ni uspel. Stečajna upraviteljica Merkurja v roku zbiranja ponudb zanjo ni prejela niti ene ponudbe. Če bo sodišče soglašalo, bo prihodnje leto poskusila z novim zbiranjem ponudb, tokrat s skoraj pol nižjo izklicno ceno. Prva je znašala dober milijon evrov, naslednja bo verjetno 583.000 evrov, kolikor znaša likvidacijska vrednost.

V prvem poskusu prodaje stavbe nekdanje Merkurjeve trgovine na sežanskem terminalu 
nihče ni bil pripravljen zanjo odšteti dober milijon evrov. V drugem zbiranju ponudb bo cena 
verjetno le dobra polovica te vsote.   Foto: Marica Uršič Zupan
V prvem poskusu prodaje stavbe nekdanje Merkurjeve trgovine na sežanskem terminalu nihče ni bil pripravljen zanjo odšteti dober milijon evrov. V drugem zbiranju ponudb bo cena verjetno le dobra polovica te vsote.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > 1,060.000 evrov je znašala izklicna cena za 2363 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo, ki stoji na 3557 kvadratnih metrov veliki parceli na sežanskem terminalu, v kateri je do sredine leta 2012 deloval Merkurjev trgovski center. A za stavbo sredi niza trgovskih in proizvodnih hal zanimanja ni bilo.

Do izteka roka za zbiranje zavezujočih ponudb konec novembra stečajna upraviteljica podjetja Merkur, d. d., v stečaju Simona Goriup ni prejela niti ene ponudbe. “Zbiranje zavezujočih ponudb je bilo neuspešno, prejeli nismo niti ene ponudbe,” je povedala Anja Ljubi iz odvetniške pisarne Simone Goriup.

Zato je stečajna upraviteljica že storila nadaljnje korake: “Sodišču smo že predložili predlog za ponovno prodajo. Zdaj čakamo sklep sodišča,” je povedala stečajna upraviteljica.

Če bo sodišče njen predlog potrdilo, bodo na Ajpesu objavili novo zbiranje zavezujočih ponudb. Bistvena novost drugega poskusa pa bo nižja cena: “Verjetno se bo gibala okrog likvidacijske cene,” je povedala Anja Ljubi.

Likvidacijska cena za stavbo in zemljišče sežanskega Merkurja je znašala 583.000 evrov, kar pomeni, da bo v drugem krogu zbiranja ponudb izklicna cena za skoraj 400.000 nižja od prvega kroga. Seveda pa to ne pomeni, da bo za to vsoto stavba s pripadajočim zemljiščem tudi prodana. Možno je, da se zanjo tudi po tej nižji ceni spet ne bo zanimal nihče, lahko pa se tudi zgodi, da bo interesentov več in bo končna cena višja od izklicne.

Geodetska uprava je leta 2001 zgrajeno stavbo sicer ovrednotila na 1,114.282 evrov, saj je stavba stara komaj 14 let, dobro ohranjena, stoji pa tudi na izjemno nugodni legi tik ob slovensko-italijanski meji in le lučaj od priključka na avtocesto.

Kljub temu je stavba prazna že od poletja 2012. Zanimanja za najem za potrebe trgovskega centra v vsem tem času ni bilo, pojavil pa se je interesent, ki bi jo najel za skladišče, vendar se s stečajno upraviteljico za to nista uspela dogovoriti. Družba Merkur trgovina, ki po stečaju Merkurja nadaljuje trgovsko dejavnost v številnih Merkurjevih trgovinah po Sloveniji, se za ponovno odprtje trgovskega centra v Sežani ni odločila. Kot so nam pojasnili, predvsem zato, ker je do zaprtja sežanske trgovine prišlo še pred začetkom poslovanja družbe Merkur trgovina. Sežance sicer zaprta trgovina čudi, saj daleč naokoli ni trgovskega središča, ki bi pod eno streho ponujal tako pester nabor izdelkov za gradnjo, dom in vrt.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano