Med platnice ujeta dišeča umetnost
Eno je gotovo: hrani je v sodobnem času posvečeno vedno več sfer človekovega življenja. Tudi knjig. Na KulinArtfestu, edinem slovenskem sejmu kuharske literature, je bilo v ospredju vprašanje zdrave prehrane in njenega pomena za sodobnega človeka.
VOLČJI GRAD
> Festival, ki je potekal v Mržkovi domačiji v idilični kraški vasici, je ponudil več kot le ponudbo kuharskih knjig. Pestro dopoldansko dogajanje in delavnice je začinil popoldanski pogovor o knjižnih novostih.
“Kupci kuharskih knjig ne sledijo nujno receptom v knjigi, podobno tudi kot ne sledijo receptom, ki jih vidijo v resničnostnih oddajah. Ljudje radi opazujejo, zato menim, da je to oblika umetnosti,” pravi duša in pobudnica festivala Martina Kafol iz Založbe tržaškega tiska. Zato je že napovedala, da se bo že naslednje leto gotovo povezal z ostalimi oblikami umetnosti. In mogoče bodo zamenjali termin, saj je bila vročina na sredini julija za marsikoga prevelik izziv.
Od kuhinje Kosovelovih do Kuhinje v dvoje
Obiskovalci so se lahko udeležili številnih delavnic, od izdelovanja lastnih bonbonov do spoznavanja zeliščnih rastlin, pomemben del pa so bile predstavitve knjižnih novosti.
Za Kraševce je mogoče najpomembnejša kuharica Kako so kuhali pri Kosovelovih, zanimiva izhodišča ponuja tudi S Slovani za mizo Janeza Bogataja, za premislek o zdravem načinu življenja je poskrbela avtorica knjige Življenje brez glutenaSuzana Kranjec, Kuhinjo v dvoje pa sta predstavila Anja Maležič in Andrej Valeno.
“Predstavitve smo izbirali delno glede na novosti, delno pa glede na želje in interes založnikov,” je povedala koordinatorka festivala Ivana Soban. Kuharske knjige so vse bolj priljubljene, se posmeje: “Nenazadnje vsi radi jemo.”
Literatura, povezana s prehrano, je sedaj v vzponu potrdi tudi Ingrid Celestina iz obalne knjigarne Libris: “Kuharske knjige se prodajajo, saj so del vsake domače knjižnice. Vse več je resničnostnih oddaj, ki ljudi spodbujajo k kuhanju. Zanimive so tudi kuharske knjige, ki temeljijo na tradiciji. Kuharska knjiga ne bo izumrla.” V knjigarni Libris je med kuharskimi knjigami najbolj priljubljena Istrska kuhinja Alberta Pucerja.
Podobno zgodbo nam pove tudi Primož Lunder iz Založbe Družina, kjer so dolga leta med prodajanimi knjigami prednjačili recepti legendarne sestre Nikoline, pred kratkim pa so izdali tudi knjigo Gremo kuhat župnika Marka Čižmana. Rdeča nit ostaja enaka, pravi Lunder: “Iščemo nove poti, kako se približati ljudem s preprostimi jedmi.”
Festival, ki združuje
Okoliška društva (KUTD Kraški slavček, TD Brest, RD Planta in RD Pliska) so poskrbeli za kraško kulinariko, in sicer za frtaljo s šparingo, supe in toč s pršutom.
Domače društvo Debela griža pa je predstavilo repo tropinko, ki so jo v vasi pripravljali za kosce. “Vendar je sčasoma, podobno kot pijača Čira čara, utonila v pozabo. Na srečo nam je recepte uspela povedati Mara Štolfa - Skočna, ki jih je še edina v vasi poznala. Na tak način ohranjamo dediščino vasi,” je povedala Romana Marinšek Logar.
PETRA MEZINEC