Med orhidejami porečja reke Reke

V Sloveniji raste približno 80 vrst in podvrst orhidej - in to ne tistih, ki jih kupimo ob rojstnih dnevih in v lončkih postavimo na okensko polico, pač pa samoniklih, ki rastejo v naravi.

Pohodniki so spoznavali orhideje porečja reke Reke. Foto: Helena Race
Pohodniki so spoznavali orhideje porečja reke Reke. Foto: Helena Race

ŠKOCJAN > Na območju ponora reke Reke nad Škocjanskimi jamami so jih danes na travnikih spoznavali pohodniki pod vodstvom biologa Boruta Kokalja, Sitke Tepeh, predsednice odbora za varstvo narave na območju Parka Škocjanske jame, in ljubiteljskega botanika Florjana Poljšaka. A občudovali so jih lahko le “od daleč”, si jih ogledovali in fotografirali, saj so vse orhideje oziroma kukavičevke zavarovane in jih je prepovedano nabirati.

Pa tudi če ne bi bilo tako, se pobiranje, izkopavanje in sajenje na vrtovih ne bi obneslo. Orhideje namreč uspevajo le v točno določenih pogojih na travnikih, ki niso gnojeni, in kjer bivajo v sožitju s točno določenimi glivami. Vse to in še marsikaj so izvedeli udeleženci pohoda, ki so ga organizirali v sklopu Festivala kraška gmajna. Ta je v preteklih desetih dnevih gostil številna predavanja, pohode, razstave in podobno.

Danes ob 18. uri bo na Bunčetovi domačiji v Dutovljah v sklopu festivala še večer, posvečen zeliščnim žganjem in likerjem. Jutri pa se bo festival zaključil s pohodom na temo sobivanja ljudi in dreves na Krasu. Pohod se bo začel v Lipici (hotel Klub), vodil pa ga bo Bogdan Macarol.

HR


Najbolj brano