Marentiča zapuščajo “njegovi”

Določene izbire in politične odločitve vodstva postojnske občine niso zmotile samo opozicije, temveč tudi nekatere člane koalicije. Konec tedna je iz koalicije izstopila svetniška skupina SMC, podžupan Branko Milharčič pa odstopil. Ker, kot so pojasnili v postojnskem odboru SMC, ne morejo sprejemati odgovornosti za odločitve, pri katerih ne sodelujejo in s katerimi se ne strinjajo. Po neuradnih informacijah podobno razmišljajo še nekateri člani sicer neformalne koalicije.

Igor Marentič (levo) in Branko Milharčič sta bila tekmeca v prvem krogu županskih volitev  v 
Postojni, po Marentičevi zmagi  je Milharčiču pripadlo podžupansko mesto, ki pa ga zdaj 
zapušča.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Igor Marentič (levo) in Branko Milharčič sta bila tekmeca v prvem krogu županskih volitev v Postojni, po Marentičevi zmagi je Milharčiču pripadlo podžupansko mesto, ki pa ga zdaj zapušča.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > V svetniški skupini SMC, ki jo sestavljajo Branko Milharčič, Erika Dekleva, Irena Tiselj in Marjan Nagode, so zapisali, da so z odhodom iz koalicije “izrazili nezadovoljstvo z vlogo članov svetniške skupine kot tudi z vlogo podžupana Branka Milharčiča pri pomembnih odločitvah na področju gospodarstva in drugod ter nestrinjanje z načinom kadrovske izbire za ključna delovna mesta, s katerimi nismo bili predhodno seznanjeni in z njimi soglašali”. Izpostavili so primer občinskega podjetja Postojna turizem, prek katerega je občina solastnica Postojnske jame, in poudarili, da se ne strinjajo s spremembo dejavnosti družbe in posledično novimi zaposlitvami (direktorja Teodorja Kocmana, op. av.) brez predhodnega soglasja in ustrezne spremembe sklepa občinskega sveta o likvidaciji družbe iz leta 2012.

Molk bi pomenil odobravanje

“Koalicija pomeni delitev oblasti. Če hočeš prevzemati odgovornost, moraš imeti možnost, da vplivaš na odločitve. In ker tega ni bilo in ker se z določenimi odločitvami nismo strinjali, smo se o izstopu dogovorili že pred poldrugim mesecem, a smo z dokončno odločitvijo počakali do zaključka dopustov,” nam je povedal Milharčič. Ob tem je dodal, da tudi sam kot podžupan, zadolžen za področje gospodarstva, ni imel nobene vloge oziroma je bil “odstranjen”. Tako je bil zgolj posredno in po že sprejetih odločitvah obveščen ne le o dogajanju v družbi Postojna turizem, pač pa tudi o zaostritvi odnosov z vodstvom Postojnske jame, za katerega je sam ocenil, da je “neproduktivno in neodgovorno”.

“Vsaj del našega volilnega programa smo želeli in nameravali uresničiti skozi koalicijo. V kolikor to ni mogoče in v kolikor se določene odločitve sprejemajo brez našega sodelovanja in soglasja, pa zanje ne moremo sprejeti odgovornosti. Če si v koaliciji, podpiraš zadeve, ki jih sprejema župan z ozkim krogom okrog sebe,” je dodala svetnica SMC Erika Dekleva, sicer tudi državnozborska poslanska.

Svetniki SMC bodo v občinskem svetu v bodoče delovali samostojno, v skladu s svojim programom, in “se odločali o posameznih predlogih oziroma projektih glede na njihovo ustreznost in koristnost za dobrobit občank in občanov občine Postojna”.

Župan brez večine

Biti župan pomeni sprejemati odločitve. Seveda te odločitve ne morejo biti vedno všečne vsem, zato spoštujem odločitev lokalnega odbora SMC in se jim zahvaljujem za konstruktivno podporo, ki so jo napovedali tudi za bodoče projekte,” je odločitev SMC za PN komentiral postojnski župan Igor Marentič.

Spomnimo, da je Marentič po volitvah dogovor o programskem sodelovanju, ki pa je bil neformalen, sklenil s svetniki Liste Mi-znamo, SMC, SD, Liste za mlade in z dvema svetnikoma Liste Skupaj-Poper ter si tako zagotovil večino v občinskem svetu.

Tudi formalno pa so dogovor o sodelovanju, ki očitno drži bolj trdno, podpisali “opozicijski” svetniki iz vrst NSi, SDS, NNV - ni nam vseeno, TeK za napredek in dva svetnika Liste Skupaj-Poper. Njihov predstavnik Zvone Černač (SDS) je na tiskovni konferenci pred nekaj dnevi, ko odločitev SMC še ni bila znana, dejal, da naj bi na koalicijski strani težave rešili s “politično trgovino”, po kateri bi član upravnega odbora Postojnske jame namesto Teodorja Kocmana postal Branko Milharčič. Ta je poudaril, da njegov odstop s tem nima nobene zveze, saj gre za širšo problematiko, in da razgovorov o tem ni nikoli niti bilo. To so povedali tudi na občini.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano