Marentič prepričan, da so v Postojni začeli nov prebojni moment

V občini Postojna, kjer te dni obeležujejo občinski praznik, so začeli z novim prebojnim momentom, je prepričan župan Igor Marentič. Pri tem je kot ključna elementa razvoja izpostavil podjetništvo in razvoj gospodarstva, izkoristiti pa kaže tudi velik turistični potencial občine.

V občini Postojna, kjer te dni obeležujejo občinski praznik, so 
začeli z novim prebojnim momentom, je prepričan župan Igor 
Marentič. Foto: Lori Ferko
V občini Postojna, kjer te dni obeležujejo občinski praznik, so začeli z novim prebojnim momentom, je prepričan župan Igor Marentič. Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Uradni praznik občine je sicer 23. aprila, ko so tudi podelili občinska priznanja. Tako so naziv častnega občana podelili Aleksandru Merlu za pomembne dosežke na področju porodničarstva in ginekologije ter za uspešno delo v lokalnem okolju in tudi tujini, so zapisali na občini.

“Vzpostavili smo zdrave finančne osnove za bodoče delo”

Sicer pa je župan Marentič ocenil, da so v Postojni začeli z novim prebojnim momentom: "Vzpostavili smo zdrave finančne osnove za bodoče delo, konsolidirali nekatera najbolj pereča vprašanja iz preteklosti (Poček, Postojnska jama, spodbude gospodarstvu, varnost ...) in zabeležili dobre rezultate."

Po sprejemu letošnjega proračuna, ki je po njegovih besedah zasnovan zelo razvojno (leto 2015 so zaključili z izkazanim presežkom prihodkov nad odhodki v višini dobrega milijona in pol evrov), imajo tako odprta vrata za udejanjanje tako idej kot tudi programa.

V tem okviru sta ključna elementa razvoja podjetništvo in razvoj gospodarstva. Pri tem se v svoji strategiji bolj zanašajo na manjša in srednje velika podjetja.

Velik razvojni potencial ponuja tudi turizem z gostinstvom

Marentič meni, da regija zagotavlja dober potencial predvsem na lesnem področju in področju obdelave kovin ter plastik, velik razvojni potencial pa ponuja tudi turizem z gostinstvom, kjer ravno tako pričakujejo premike na boljše.

"Danes gostinstvo in turizem v občini po nam dostopnih podatkih predstavljata 6,6 odstotka prihodkov, kar je izredno malo, sploh glede na potencial, ki ga občina ima," ugotavlja župan. Postojnska občina in širše regija namreč lahko po njegovem poleg Postojnske jame in Predjamskega gradu ponuja obiskovalcem še ogromno naravne in kulturne dediščine, med njimi tudi Planinsko polje, ki ga bodo kot naravno dediščino posebnega pomena skušali vpisati na Unescov seznam.

Glede odnosov z družbo Postojnska jama Marentič zatrjuje, da z vodstvom družbe in večinskim delničarjem vodijo konstruktiven dialog. Kot dodaja, "verjamemo, da je veliko odprtih možnosti za nadgrajevanje sodelovanja in oblikovanja skupne ponudbe".

“V našo občino želimo privabiti več podjetnikov”

Poleg tega bodo veliko pozornost zagotovili tudi razvoju drugih pomembnih branž. "V našo občino želimo privabiti več podjetnikov in prepričan sem, da nam bo to tudi uspelo, le slediti moramo že začrtanim ciljem in uresničiti nekatere projekte," dodaja Marentič.

Pri tem imajo na razpolago industrijsko cono, ki je bila zgrajena s pomočjo evropskih sredstev, a so cene parcel podjetnikom nedosegljive. "Zdaj vodimo konkretne in resne pogovore z različnimi potencialnimi investitorji, ki bodo v novi industrijski coni postavljali proizvodne obrate, znatno pa smo okrepili tudi proračunsko postavko za spodbude gospodarstvu in kmetijstvu, s katerimi bomo še dodatno subvencionirali in spodbujali različne naložbe," napoveduje župan.

Poleg tega bo letos v celoti zaživel mrežni podjetniški inkubator s sedežem v Postojni, ki bo pokrival celotno regijo, na občini pa si prizadevajo tudi, da bi v okviru srednje šole nadgradili učila in učni program za Medpodjetniški izobraževalni center.

Med večje projekte pa po Marentičevih besedah sodi tudi pravkar začeta rekonstrukcija in izgradnja novega, več kot 32 milijonov evrov vrednega primarnega vodovoda, izgradnja novega Gasilsko-reševalnega centra, s katero bodo začeli jeseni, in urejanje množice manjših vsebinskih projektov, namenjenih predvsem turizmu.

STA


Najbolj brano