Manjka krovni zavod, ki bi nas povezal

“Lepa lega, dostopnost, blizu so številna večja mesta, imamo dovolj parkirišč,” razloge, ki so v prid prireditvam v Kosovelovem domu in Sežani sploh, našteva direktorica Nina Ukmar.

Kosovelov dom, Ljudska univerza, Kosovelova knjižnica in zavod Štip (na 
fotografiji so njihovi direktorji Nina Ukmar, Aljana Resinovič, Magdalena Svetina 
Terčon in Božo Dragan) so lani med drugim skupaj izpeljali niz prireditev ob 
Kosovelovem letu,  a za večji prodor manjka Krasu povezovalna ustanova.

 Foto: Bogdan Macarol
Kosovelov dom, Ljudska univerza, Kosovelova knjižnica in zavod Štip (na fotografiji so njihovi direktorji Nina Ukmar, Aljana Resinovič, Magdalena Svetina Terčon in Božo Dragan) so lani med drugim skupaj izpeljali niz prireditev ob Kosovelovem letu, a za večji prodor manjka Krasu povezovalna ustanova.  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Prav zato Kosovelov dom svoje prireditve oglašuje tudi zunaj občinskih meja, med drugim v Postojni, Pivki in Ilirski Bistrici, ki sicer imajo svoje kulturne ali druge domove, nimajo pa ustanove, ki bi v domu izvajala lastni program.

Ob programu pa Kosovelov dom trži tudi prostore, predvsem veliko (437 sedežev) in multimedijsko dvorano. Poleg sežanskih javnih zavodov (osnovna, srednja, višja in glasbena šola) ter domačih društev Kosovelov dom najemajo tudi društva iz sosednjih občin - zlasti divaške, ki večje dvorane nima, pa tudi iz zamejstva. Tam bi lahko tržili še več, če bi bili prostori Kosovelovega doma zasnovani drugače, pojasni Ukmarjeva.

Že taki pa so pritegnili stranko SMC, ki je pred poldrugim tednom pripravila v Kosovelovem domu svoj kongres in z izbiro kraja presenetila marsikoga. V začetku aprila pa bo Kosovelov dom gostil še en podoben tržni dogodek - geodetski dan, ki bo za dva dni središče vseh slovenskih geodetov in tujih gostov. “Seveda smo takšnih dogodkov zelo veseli,” pravi Ukmarjeva. Na trgu “mora” namreč Kosovelov dom pridobiti vsaj tretjino prihodkov, ostalo mu iz proračuna plača ustanoviteljica, sežanska občina.

Glede nadaljnje krepitve Sežane kot prireditvenega mesta pa meni: “Na področju kulturnega turizma ima še veliko možnosti. Manjka pa nek krovni zavod, ker TIC ne zmore vsega.” Zdaj se ustanove - Kosovelov dom, Kosovelova knjižnica, Zavod za šport, turizem in prosti čas, Klub študentov in še kdo sicer povezujejo in izpeljejo marsikatero skupno prireditev, vendar njihova ponudba v slovenskem prostoru ni dovolj prisotna.

MUZ


Najbolj brano