Manj škode, manj popravljanja

Do septembra lahko občani posredujejo pripombe na osnutek Občinskega prostorskega načrta (OPN) Občine Komen, vabi župan Danijel Božič. Če bo šlo vse po načrtih, bo do javne razgrnitve prišlo po potrditvi svetnikov na prvi popočitniški seji.

Predlog novega občinskega prostorskega načrta upošteva tudi že izdelane idejne zasnove za ureditev središča Komna, med drugim na njem ni več predvidena bencinska črpalka, manj bo tudi prometa   Foto: Bogdan Macarol
Predlog novega občinskega prostorskega načrta upošteva tudi že izdelane idejne zasnove za ureditev središča Komna, med drugim na njem ni več predvidena bencinska črpalka, manj bo tudi prometa  Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > Nov in posodobljen OPN naj bi tako Občina Komen po pričakovanjih župana Danijela Božiča dobila naslednje leto. Se pa na prostorskem področju občina sooča s precej manjšimi težavami kot sosednja sežanska, saj je Komencem uspelo že zgodaj umiriti apetite po pozidavah ter tako uspešno zajeziti nenadzorovano širjenje vasi in posege v prostor.

Zato pa se je pojavila drugačna težava - pomanjkanje prostora za gradnjo novih stanovanjskih hiš in poslovnih stavb. Pritoževali pa so se tudi obrtniki in kmetje, ki bi si radi postavili delavnice, hleve in senike, pa jim je zdajšnji OPN to preprečeval. Nemalo je takih, ki se pritožujejo nad birokracijo in nerazumevanjem uradnikov nad dejanskim stanjem. Pa bo novi OPN to uredil?

Ureditev Komna kot središča občine je že vrsto let na prednostnem seznamu občinskih uprav. Novi OPN sledi načrtom, ki so jih začrtali pred dobrim letom, ko je bila prvič razgrnjena idejna zasnova trga. Bencinska črpalka se bo tako iz središča vasi pomaknila na začetek Komna, ob Alukomen. Prav tako OPN predvideva razbremenitev središča s prometom in parkiranjem in gradnjo obvoznice. Za Komen bo sicer v prihodnosti izdelan tudi Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki bo še natančneje določil smernice razvoja občinskega središča.

Več posluha za kmetijstvo

To bo sedaj mogoče, zagotavlja Maja Šinigoj iz podjetja Locus, ki je pripravilo predlog novega OPN. Po njenih besedah je uredba o gradnji nezahtevnih objektov povzročila veliko zmede, saj so si jo posamezne upravne enote različno razlagale. Z novim OPN-jem naj bi bila gradnja tudi v komenski občini omogočena. Zainteresirani bodo lahko za kmetijske in gozdarske dejavnosti zgradili tovrstne zgradbe na robu stavbnih zemljišč ali pa 500 metrov iz vasi.

Da bi preprečili stihijsko širitev vikendov in razpršeno gradnjo, pa teh objektov ne bo mogel graditi kdorkoli, ampak le tisti, ki imajo registrirano kmetijsko dejavnost.

“Občina Komen je izredno lepa občina in prepričana sem, da bi morali njeno kulturno krajino čuvati,” je prepričana Šinigojeva.

Nove zazidljive površine

Vseeno nekaj širitev novi OPN predvideva, predvsem v Komnu in Štanjelu. Tu velja poudariti, da ima občina veliko stavbnih rezerv, to so nepozidana stavbna zemljišča. Teh je v starem, zdaj veljavnem OPN kar 25 hektarjev, v novem je predvidenih še dodatnih deset hektarjev zazidljivih zemljišč.

OPN predvideva kopico novosti in prilagoditev novim dejstvom in potrebam, med drugim prestrukturiranje mejnih prehodov Gorjansko in Brestovica. Za prvega OPN predlaga preoblikovanje v industrijske površine, drugo območje pa naj bi bilo namenjeno turizmu.

Davek sprožil nasproten trend

Do maja so dobili na občino približno 240 pobud, približno 70 odstotkov so jih pri pripravi novega OPN tudi že upoštevali.

Kot je še povedala predstavnica podjetja Locus, so do lani močno prevladovale pobude za spremembo kmetijskih zemljišč v stavbna, novica o uvedbi davka pa je sprožila ravno nasproten trend.

OPN še nima končne vsebine, saj gre le za predhodno razgrnitev. Poleg pripomb, ki jih bodo dali občani, bodo morali upoštevati tudi okoljsko poročilo, dokončno privolitev pa mora dati tudi okoljsko ministrstvo, je še pojasnila Šinigojeva.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano