Manj evropskih virov, spet nižji proračun

Po letošnjem rekordnem proračunskem letu, ko je pivška občina dodobra izkoristila zaključek stare finančne perspektive, bo leto 2016 za občino skromnejše. Bo pa prav odsotnost drugih večjih projektov občini omogočila, da bo, skupaj s sosednjo postojnsko, vse napore usmerila v začetek zelo zahtevne in obsežne obnove vodovodnega sistema, vredne kar 30 milijonov evrov.

Pivški župan Robert Smrdelj je napovedal, da bo občina v 
dogovoru z vaščani Suhorja v letu 2016 najprej poskrbela za 
ustrezno zaščito nevarne ceste z varnostnimi ograjami, nato 
pa še za obnovo mostu. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Pivški župan Robert Smrdelj je napovedal, da bo občina v dogovoru z vaščani Suhorja v letu 2016 najprej poskrbela za ustrezno zaščito nevarne ceste z varnostnimi ograjami, nato pa še za obnovo mostu. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Pivški proračun za leto 2016 bo znašal 10,5 milijona evrov. V njem bo daleč največja naložba prenova vodovodnega sistema.

Naložba, kot je že dolgo ni bilo

Gre za 30-milijonsko naložbo, ki jo bosta pivška in postojnska občina izvajali naslednja tri leta. V pivškem proračunu je zanjo v prihodnjem letu predvidenih 3,6 milijona evrov, od tega 3,3 milijona iz državnih in kohezijskih virov.

Obe občini sta v sklopu projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice na območju občin Postojna in Pivka s pripravami na “zgodovinsko” naložbo, daleč največjo v zadnjih desetletjih, začeli že leta 2008. Njeno sofinanciranje je bilo sprva predvideno še v stari finančni perspektivi, a se je zamaknilo.

Naložba bo zagotovila varno oskrbo s pitno vodo in bo imela tri ločene sklope: hidravlično izboljšavo 53 kilometrov cevovodov, novogradnjo 8,7 kilometra vodovodnega omrežja s pripadajočimi objekti ter obnovo vodarne Malni in zajetja Korotan. Z deli bodo začeli februarja 2016 in jih končali leta 2018. Pivški župan Robert Smrdelj pravi, da jih bo, tudi zaradi manj drugih zunanjih denarnih virov, prav ta naložba v naslednjih letih najbolj zaposlovala.

Denar za ceste

Sicer bodo v Pivki prihodnje leto kar nekaj denarja namenili za občinsko sofinanciranje obnove cest skupaj z direkcijo za infrastrukturo. Nadaljevala se bo prenova državne ceste skozi Kal, pri kateri bo občina poskrbela za pločnike in javno razsvetljavo, kanalizacijo in vodovod. “Upamo, da bomo lahko pri dokončanju druge faze v javni razpis vgradili tudi tretjo fazo - obnovo kilometer dolgega odseka ceste od križišča za industrijsko cono mimo naselja Neverke proti Vremščici, ki je v izjemno slabem stanju,” se nadeja župan.

Ker je v državnem proračunu denar predviden tudi za prenovo ceste od Pivke proti Parjam, bo občina svoj delež zagotovila za pločnik, javno razsvetljavo in kolesarsko stezo na Snežniški ulici. Predvidena je tudi prenova državne ceste med Selcami in Petelinjami z ureditvijo zavijalnih pasov za Selce in Gradec, avtobusnimi postajališči in kolesarsko stezo.

Proti Suhorju najprej ograja

Glede nevarne in dotrajane občinske ceste proti Suhorju, ki je letos ponovno terjala smrtno žrtev, vaščani pa so na občino naslovili peticijo z zahtevo, da po letih obljub vendarle ukrepa, je župan dejal, da je v proračunu v ta namen letos zagotovljenih 100.000 evrov. “S Suhorci smo se dobili in se dogovorili, da damo naslednje leto prednost postavitvi varnostne ograje pred prenovo mostu, ki je zamaknjena v leto 2017. V ovinku pa so predvidene razširitve za izogibanje,” zagotavlja župan. V letih 2017 in 2018 naj bi za obnovo suhorske ceste in mostu šlo še 280.000 evrov. Prihodnje leto namerava občina začeti gradnjo ločenega sistema kanalizacije v naseljih Selce, Trnje in Klenik ter povezavo na novo kanalizacijo in čistilno napravo v Pivki. Z deli naj bi končali leta 2018. Osnutek proračuna so pivški svetniki obravnavali v sredo, sprejeli pa ga bodo po novem letu, zato se bo občina v prvem tromesečju financirala po dvanajstinah.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano