Mandat sprejela šele peta v vrsti

Nekaterih kandidatov liste Mi znamo za občinske svetnike leto dni potem, ko je nosilec njihove liste Igor Marentič postal postojnski župan, funkcija občinskega svetnika ne mika več. Po odstopu Tanje Jordan z liste Mi znamo namreč kar štirje kandidati v vrsti, na katere se je prenesel mandat, funkcije niso želeli sprejeti. Nova svetnica skupine Mi znamo, ki ima v občinskem svetu sicer štiri svetnike, je tako postala šele deseta na listi, Miljana Knafelc.

Namesto Tanje Jordan je po novem postojnska občinska svetnica Miljana 
Knafelc (na fotografiji), podžupan pa je namesto Branka Milharčiča postal 
Stanko Markovčič (na fotografiji). Foto: Veronika Rupnik Ženko
Namesto Tanje Jordan je po novem postojnska občinska svetnica Miljana Knafelc (na fotografiji), podžupan pa je namesto Branka Milharčiča postal Stanko Markovčič (na fotografiji). Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Miljani Knafelc je svet potrdil mandat na četrtkovi seji, a ne brez zapletov. Svetnik Zvone Černač (SDS) je v imenu skupine svetnikov izrazil pričakovanje, da bi bil tudi občinski svet seznanjen z izjavami kandidatov, ki mandata niso sprejeli. Pisne izjave o tem so dali štirje zaporedni kandidati liste Mi znamo, za katere je občinska volilna komisija ugotovila, da nanje preide mandat: Irena Tiselj Kaluža, David Čauševič, Tina Žigon in Damijan Miloševič. Mandat je tako prešel na Knafelčevo, ki je na volitvah nastopila kot deseta na listi.

Postojnski svetniki na četrtkovi seji še niso odločali o likvidaciji Postojne turizem, so se pa seznanili s poročilom nazornega odbora Občine o poslovanju družbe od ustanovitve do konca leta 2014. Poročilo, ki razkriva določena negospodarna ravnanja prejšnjega poslovodstva, je bilo izdano že maja. Zvone Černač se je vprašal, ali ni bilo namenjeno temu, da se očrni bivše vodstvo družbe ter ustvari podlaga za imenovanje županovega prijatelja za novega direktorja družbe. Po Černačevem smo neracionalnemu poslovanju družbe, za kar se “umetno ustvarjajo pogoji,” priča v zadnjih mesecih, odkar jo vodi Teodor Kocman. Slednji, nasprotno, trdi, da je Občini prihranil denar. Predsednica nadzornega obora Mojca Vadnov je poudarila, da je nadzorni odbor pri svojem delu neodvisen. Na vprašanje, ali bodo nadzorniki pregledali poslovanje družbe tudi za obdobje z novim vodstvom, pa je zagotovila, da bodo to storili v kratkem. Je pa tudi nadzorni odbor poudaril, da je treba odpraviti nepravilnosti s statusom družbe, najbolje z likvidacijo, sicer pa s pregledno, ekonomsko učinkovito in nadzorovano obliko.

Černač je izpostavil, da v primeru naknadne ugotovitve, da katera od izjav ni ustrezna, “tega stanja ni mogoče več sanirati” in predlagal prekinitev seje, da bi se z izjavami seznanili. Župan Igor Marentič seje ni prekinil, pač pa poudaril, da zaupa v delo občinske volilne komisije in mandatne komisije. Skupina 12 svetnikov zato o mandatu ni odločala.

Černač je sicer dejstvo, da so kar štirje kandidati odklonili mandat, označil kot neobičajno. “Ne vem, zakaj so potem sploh kandidirali. To je zelo čudno ravnanje; a suverena pravica vsakega pač je, da to lahko stori.”

V bran svojim sokandidatom na listi je stopil svetnik Mi znamo in podžupan Andrej Berginc, rekoč, da nekateri kandidati niso na listi zato, ker bi želeli v občinski svet, pač pa samo zaradi podpore listi.

Po naših neuradnih informacijah naj bi se nekaj kandidatov mandatu odreklo tudi zaradi nezadovoljstvo z nekaterimi političnimi odločitvami “njihovega” župana Igorja Marentiča oziroma ljudi okrog njega ter s tem povezanih skaljenih odnosov znotraj liste, ki so jo nekateri tudi že zapustili.

K vladnemu sporazumu o odpisu starih dolgov socialno šibkejšim bo pristopila tudi Občina Postojna oziroma njeni trije vzgojno-izobraževalni zavodi (vse tri osnovne šole in vrtec). Posameznemu upravičencu ne bodo odpisali 50 evrov dolga na otroka, kot je prvotno predlagalo vodstvo občine, pač pa bo na predlog svetnice Tee Konrad, ki so ga podprli tudi ostali svetniki, odpust znašal 150 evrov na otroka. Po podatkih zavodov je starih dolžnikov 44, skupno dolgujejo 39.000 evrov. Če bi vsi izpolnjevali pogoje za odpust, bi jim skupno odpisali za 6600 evrov dolgov.Svetnik Samo Vesel pa je izrazil pričakovanje, da bo Občina k odpisu pozvala tudi javna podjetja (Kovod), sploh če gre za neizterljive dolgove.

Na zadnji seji je v vlogi novega podžupana prvič nastopil tudi Stanko Markovčič, sicer svetnik Desusa. Župan ga je na to mesto imenoval konec septembra, potem ko je kot podžupan zaradi nezadovoljstva s svojo vlogo odstopil Branko Milharčič (SMC). Na vprašanje, za katera področja bo zadolžen, nam je odgovoril, da se z županom o tem še nista natančno dogovorila. Markovčič je bil sicer doslej eden od glasnejših in bolj kritičnih svetnikov, ki ni pripadal županovi neformalni koaliciji.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano