Lipiški konji bodo še jedli domače seno, a dražje

Seno za lipiške konje bo zagotavljala Kmetijsko-gozdarska zadruga iz Pivke. Na javni razpis je namreč poslala finančno najugodnejšo ponudbo, pogodbo s Kobilarno Lipica bodo podpisali danes ali jutri. Lipiški konji bodo tako še naprej jedli domače seno, ki pa bo poslej, zaradi javnega naročila, malo dražje.

V Kobilarni bodo konje še naprej krmili z domačim senom, s Krasa in Pivškega   Foto: Bogdan Macarol
V Kobilarni bodo konje še naprej krmili z domačim senom, s Krasa in Pivškega  Foto: Bogdan Macarol

LIPICA > Kobilarna Lipica je vse do letos seno za krmo konj kupovala sproti in neposredno od lokalnih kmetov. A potem so jih pristojni opozorili, da morajo oddati javno naročilo, in to za celotno količino. V Kobilarni so poskušali pojasniti, da je neposreden nakup od kmetov že 400-letna praksa in da ima ta način vrsto prednosti. Kobilarni, denimo, ni bilo treba skladiščiti sena, saj so ga kmetje hranili doma in z njim sproti zalagali kobilarno.

Pivška ponudba boljša kot furlanska

A ti argumenti niso zalegli, po treh mesecih so jim iz Ljubljane sporočili, da brez javnega razpisa - gre za javno naročilo velike vrednosti - za celotno količino sena, torej za 900 ton, ne bo šlo. Objavili so ga konec junija, prispeli sta dve ponudbi. Oddali sta ju Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka in italijansko podjetje, ki je ponujalo seno iz Furlanije-Julijske krajine. Finančno ugodnejša je bila ponudba slovenske zadruge, a le za malo; med cenama obeh ponudb je bilo razlike le za 10 centov na tono. Ker je bilo tudi furlansko seno primerne kakovosti, se je zgodba le za malo razpletla v prid pivški zadrugi in domačemu senu.

V postopku se nihče ni pritožil, zato bosta v.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak in direktor Kmetijsko-gozdarske zadruge Pivka Matej Biščak pogodbo podpisala previdoma danes ali jutri.

Pivška zadruga je kobilarni že dobavljala seno primerne kakovosti, v zadnjih letih so bili največji dobavitelj sena, tako da gre za preverjenega dobavitelja. “Kobilarna na prve dobave sena s Pivškega lahko računa avgusta. Del količin sena bomo odkupovali tudi od malih kmetov s Krasa,” še napoveduje Biščak. Pivčani sena ne bodo dobavili naenkrat, saj ga kobilarna nima tolikšnih skladišč, ampak sproti.

Za seno zdaj 35.000 evrov več

Bizjak pa opozarja še, da je cena z javnim naročilom zrasla: “Prej smo seno neposredno od kmetov kupovali po 10 centov na kilogram, zdaj, z javnim razpisom, je bila najcenejša ponudba 15 centov, torej pet centov več kot prej.”

Stroški za celotno krmo lipiških konj bodo zdaj precej višji. V kobilarni so za seno predvideli 180.000 evrov, a to ne bo dovolj. “Nova številka se giblje okoli 215.000. Razlika - gre za 35.000 evrov - je precejšnja, in dodaten denar bo treba nekako zagotoviti,” še pravi Bizjak, nejevoljen, ker je imel prejšnji sistem neposrednega nakupa toliko prednosti, zdaj pa so ga morali opustiti.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano