Lipicanci kmalu v prenovljenih hlevih

Štirje lipiški hlevi, Tržaški drevored in dvorišče Hof bodo čez tri mesece že imeli prenovljeno podobo. Ta teden so se namreč začela v Lipici milijon evrov vredna dela.

Lipicanci bodo kmalu v prenovljenih hlevih Foto: Leo Caharija
Lipicanci bodo kmalu v prenovljenih hlevih Foto: Leo Caharija

LIPICA > Delavci so se najprej lotili kompleksa hlevov na Borjači. “Ta kompleks je od postavitve sredi 19. stoletja namenjen plemenskim kobilam in žrebetom, zato je eden najpomembnejših stavbnih kompleksov v Kobilarni Lipica. Leta 2010 je bila obnovljena prva polovica njegovih streh, predvidoma do 10. oktobra pa bo še preostali del, vključno z meteorno kanalizacijo,” je ob začetku del dejal v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

V sredo so začeli tudi prenovo Jubilejnega hleva in sosednjega manjšega hleva št. 2, kjer so nastanjeni delovni konji za turistične programe in kobile v treningu vožnje vpreg. Jubilejni hlev je zadnji lipiški hlev iz obdobja habsburške monarhije, zgrajen ob 50. obletnici vladanja cesarja Franca Jožefa. “S prenovo notranjosti bomo ukinili stojišča z boksi za konje in jim omogočili prosto gibanje, kar je skladno s sodobnimi standardi za namestitev konj. Bomo pa seveda ohranili vse bistvene zgodovinsko arhitekturne elementi stavbe,” je dodal Bizjak.

Sredi oktobra se bo začela še prenova “Novega hleva”, zgrajenega v 70. letih preteklega stoletja za žrebce v treningu. Tudi ti v njem nimajo več dobrih razmer, saj je hlev zastarel, s premajhnimi boksi, neustrezno ventilacijo in salonitno streho.

V prihodnjih mesecih bo osvežitev dočakal tudi Tržaški drevored, ki je stoletja predstavljal glavno vstopno os v Lipico, dokler ga ni po drugi svetovni vojni izgubil. Po prenovi bo vključen v turistično ponudbo Lipice kot urejena sprehajalna, učna, jahalna in kočijaška pot, ob posebnih dogodkih pa tudi kot protokolarni dostop.

Kar 850.000 evrov bo za milijon evrov vredno naložbo Kobilarna Lipica dobila iz evropskega sklada za regionalni razvoj. “Ta dela so v zadnjem desetletju prva velika naložba v lipiško infrastrukturo. Zadovoljni bomo, če ji bo v prihodnjem letu sledil nadaljnji niz naložb, z ureditvijo čistilne naprave, električnega omrežja, graščine in gostišča, kar bo predvidoma stalo pet milijonov evrov,” je povedal strokovni vodja kobilarne Janez Rus. MUZ


Najbolj brano