Lipica turizem: bo vlada preprečila stečaj?

Če do konca meseca iz Ljubljane ne bo nobenega odgovora, bomo najeli avtobus in šli mi v Ljubljano, napovedali pa bomo tudi stavko, so bili na včerajšnjem zboru delavcev odločni zaposleni družbe Lipica turizem, d.o.o. Njena lastnica je država, ta pa menca že od marca.

Lipiški turistični delavci pozivajo vlado, naj se čim prej izjasni, kaj namerava z njimi. Foto: Marica Uršič Zupan
Lipiški turistični delavci pozivajo vlado, naj se čim prej izjasni, kaj namerava z njimi. Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > Na zboru sicer ni bilo vseh 35 delavcev, saj so nekateri - na srečo - še lahko stregli kar lepemu številu gostov v restavraciji hotela Maestoso. Toda sezona se neizbežno končuje in z njo tudi prihodki. “Vsaj do tu smo se prebili, sicer bi bili že decembra lani v stečaju,” je v imenu delavcev povedala Karmen Leban iz sindikata gostinskih in turističnih delavcev.

Direktorja z denarjem verjetno ne bo

A stečaj spet trka na vrata, tokrat še bolj neusmiljeno kot lani. “Razen če pride nov direktor s kovčkom denarja,” je stvaren v. d. direktorja družbe Lipica turizem, d.o.o. Boštjan Bizjak, ki se mu 25. izteka začasni mandat, novega direktorja pa vlada izbira že od poletja.

Toda to bi bila nedovoljena državna pomoč,” je za naš časnik pojasnil po včerajšnjem zboru delavcev, na katerem je delavcem povedal kar naravnost: “Denarja za oktobrsko plačo ne bo. In takrat boste vi sprožili stečaj.

Sindikat proti tečaju

Sam je srečaj že predlagal vodstvu SDH, ki upravlja z družbo, vendar so tam odgovorili, da mora odločitev o tem sprejeti vlada, saj je lastnica družbe država. Toda stečaja se izogibajo tako vlada kot tudi zaposleni: “Stečaja ne podpiramo, ker je slaba rešitev, ki jo vsiljuje država, da bi se na nepošten način znebila delavcev. Denarja za odpravnine ne bo. Naj jim da rajši delo,” je povedal sindikalist Bojan Kramar iz svobodnih sindikatov.

“Stečaj je samo način, kako se znebiti redno zaposlenih delavcev čez zimo in jih prihodnjo sezono spet zaposliti, a samo za določen čas in brez drugih pravic,” je dodala Lebanova.

Gospodarski minister bi turizem vrnil v zavod

Kaj torej storiti? Na to vprašanje bi morala že davno odgovoriti vlada, a ta od marca le čaka in menca.

Vse bolj očitno postaja, da so razlog za mencanje tudi razhajanja med kmetijskim in gospodarskim ministrstvom glede prihodnosti lipiškega turizma. “Mi smo že junija, julija in znova septembra poslali naše stališče. Po našem mnenju sta za lipiški turizem možni dve različici: ustanovitev javnega gospodarskega zavoda ali dovoliti javnemu zavodu, da opravlja tudi tržno dejavnost. Vse šole, ki so javni zavodi, lahko kuhajo tudi za trg; ne vem, zakaj tega ne bi smeli početi v Lipici,” je dejal Alojz Posedel, predstavnik ministrstva za gospodarstvo v svetu javnega zavoda Kobilarna Lipica, ki se je včeraj kot edini predstavnik pristojnih ministrstev udeležil zbora delavcev.

Na vprašanje Primorskih novic, ali to ne pomeni vrnitve v stanje, kakršno je v Lipici že bilo, ko je gostinsko-turistični del, ki bi se moral preživljati sam, dejansko živel na račun konjev, je odgovoril: “Ne, če sta oba dela računovodsko jasno ločena.

Kmetijsko ministrstvo je proti

Toda temu predlogu nasprotuje minister za kmetijstvo Dejan Židan, je priznal Posedel. Poleg tega bi bila ta rešitev možna samo s spremembo Zakona o kobilarni Lipica, ki pa ga je Državni zbor lani spremenil prav na zahtevo Računskega sodišča, ki je očitalo, da se v Lipici javni denar, namenjen konjem, preliva v turistični del.

Spremembi zakona niso naklonjeni niti v Lipici. “Če spremenimo Zakon o Kobilarni Lipica, Lipice ne bo več,” opozarja Bizjak. In pojasni, da je okrog Lipice veliko apetitov po gradnji in po širitvi kopanja kamna. Ti apetiti bi nadvse radi zmanjšali ali ukinili varovano območje, to pa bi pomenilo konec kobilarne.

Razhajanja med ministrstvi so tudi glede ločitve premoženja med tržnim in javnim delom. Ministrstvo za gospodarstvo očita, da zaradi uredbe, ki naj bi omogočila ločitev premoženja javnega in tržnega dela, “hotelov sploh ni mogoče oddati v najem,” pravi Posedel. Bizjak mu posredno pritrjuje: “Ne, hotele je možno dati v najem. Res pa je, da bi morali prej natančno razmejiti vse nepremičnine. Tega pa ni mogoče narediti na hitro, ker je bilo stanje dolga leta povsem neurejeno.”

Lipiškemu turizmu pa se mudi: “Kmalu ne bomo imeli kaj dati gostom na mizo,” je včeraj opozorila ena izmed delavk.

Zato so delavci včeraj pozvali vlado, naj se čim prej izjasni, kaj namerava z družbo Lipica turizem. “Počakali bomo do konca meseca, sicer bomo za 3. november napovedali stavko, 9. novembra pa bomo šli pred vladno palačo in zahtevali odgovore,” je v imenu delavcev povedal njihov sindikalni zaupnik Vili Škerjanc.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano