Lipica naj bi danes teden dobila direktorja

Bo v sedlu prvega moža Kobilarne Lipica ostal Boštjan Bizjak ali bo vanj sedel Danijel Božič, morda Alfred Draščič ali Darko Grgič? To bo znano prihodnjo sredo, ko naj bi Lipica končno dobila direktorja s polnimi pooblastili.

Za mesto direktorja Kobilarne Lipica se poteguje četverica; 
koga bo svet zavoda vladi predlagal v imenovanje, bo znano 
v sredo. Foto: Lea Kalc Furlanič
Za mesto direktorja Kobilarne Lipica se poteguje četverica; koga bo svet zavoda vladi predlagal v imenovanje, bo znano v sredo. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > Svet Kobilarne Lipica je, tako kot je napovedal, poslušal predstavitve vseh štirih kandidatov za direktorja Kobilarne Lipica, ki izpolnjujejo formalne pogoje. Poleg dosedanjega v. d. direktorja Boštjana Bizjaka so jim vizijo kobilarne predstavili še Danijel Božič, v prejšnjem mandatu župan Občine Komen, pred tem pa direktor Visokošolskega središča Sežana, Darko Grgič iz Pobegov, ki je zaposlen v hčerinski družbi Luke Koper, in Alfred Draščič, nekdanji šef marketinga v Intereuropi. Na razpis se je sicer prijavil tudi nekdanji prvi mož lipiške igralnice Bogdan Česnik, vendar po razlagi pravne službe nima zahtevane ravni izobrazbe.

Kdo bo izbranec, ki bo šel v potrditev na vlado, še ni jasno. Nekateri člani sveta so zadovoljni z dosedanjim delom Bizjaka, nekatere je z vizijo kobilarne prepričal Božič, z ekonomskim znanjem sta poskušala svet prepričati Grgič in Draščič.

“Čeprav smo vsem kandidatom pozorno prisluhnili, smo se odločili, da se na isti seji še ne bomo odločili, ker ne bi bilo dobro, da bi odločitev sprejeli pod vtisom čustev,” je po ponedeljkovi večerni seji povedala predsednica sveta Kobilarne Lipica Miranda Groff Ferjančič. To bodo storili prihodnjo sredo, 23. septembra, je napovedala. Na vprašanje, ali bo Kobilarna Lipica po treh letih “vedejevstva” tedaj res dobila direktorja s polnimi pooblastili, pa je odgovorila: “Storili bomo vse, da bo tako.”

Bizjak namreč kot vršilec dolžnosti vodi javni zavod že tretje leto, s čimer je po dolžini vodenja prekosil že skoraj vse dosedanje direktorje, imenovane za poln mandat. Poleg tega kot vršilec dolžnosti še vedno vodi tudi družbo Lipica turizem, za katero SDH že od začetka junija išče novega direktorja, a se kljub 17 prijavljenim na razpis do zdaj še ni odločil za nikogar.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano