Likof za obrane buče in parkirišče

Prvo septembrsko nedeljo so v Harijah posvetili bučam. Tradicionalno, že sedmo Bučjado je poleg glavnih zvezd - buč spremljal bogat kulturni program z razstavami in tržnico. Glavno dogajanje so organizatorji postavili na parkirišče ob harijski cerkvi, ki so ga na novo uredili v letošnjem letu.

Na tradicionalni Bučjadi v Harijah je bilo tudi letos veselo. Foto: Tina M. Valenčič
Na tradicionalni Bučjadi v Harijah je bilo tudi letos veselo. Foto: Tina M. Valenčič

HARIJE > Buče so nekoč veljale za hrano revežev in jih je bilo zato v preteklosti mogoče najti v družbi zelja, krompirja in fižola na brkinskem jedilniku. Da jim vrnejo pravo veljavo, v Harijah že sedmo leto zapored pripravljajo tej zelenjavi posvečen praznik Bučjado.

Praznovanje po koncu dela

Letos so organizatorji, člani KETŠD Alojzij Mihelčič iz Harij, ob prazniku buč spomnili tudi na likof, ki je pomenil veselico po opravljenem večjem kmečkem opravilu, denimo, košnji, žetvi, mlatvi. V Harijah so ob takšnih priložnostih hišo zaznamovali s kakšno vejo, da se je vedelo, da imajo pri hiši likof. Gospodinja je postregla z najboljšim, kar je njena shramba premogla, gospodar je ponudil pijačo, vaški godec je raztegnil harmoniko in zaslišala se je ljudska pesem, so se že zamirajoče tradicije spomnili člani KETŠD Alojzij Mihelčič.

Da stara navada ne bi šla v pozabo, so številnim obiskovalcem letošnje Bučjade harijske gospodinje pripravile likof za pokušino.

A likof so si letos pošteno zaslužili tudi krajani. Kdor se je sprehodil po vasi, si je lahko ogledal z bučami in drugimi poljščinami okrašena dvorišča. Da je bila vas letos še posebej urejena, pa so Harijci poskrbeli tudi z ureditvijo novega parkirišča ob harijski cerkvi sv. Štefana.

Da gre za zaključek enega od načrtovanih projektov v krajevni skupnosti Harije, ki ne pomeni veliko le krajanom te vasi, pač pa tudi krajanom Tominj, Zalčev in Soz, ki so vezani na harijsko cerkev in pokopališče, je povedal član sveta KS Harije Bogomil Počkaj. “Z ureditvijo parkirišča se je delno začelo že pred nekaj leti, ko smo postavili zid okrog parkirišča. V začetku letošnjega leta smo v KS Harije za dokončanje projekta rezervirali 21.000 evrov,” je pojasnil Počkaj.

Vhodna vrata v Brkine

Parkirišče so želeli urediti že spomladi, a je bilo treba opraviti geodetske meritve za razmejitev občinske in zasebne parcele, kar je postopek ureditve podaljšalo, je pojasnil Počkaj.

Lično urejeno parkirišče je za vaščane Harij pomembno tudi zato, ker cerkev stoji na parkirišču, ki pravzaprav predstavlja vhodna vrata v Brkine.

Krajane v prihodnje sicer čaka še nekaj dela, denimo, rekonstrukcija vaškega doma, gradnja avtobusnega postajališča, pločnika, popravilo ceste skozi vas, je pojasnil Počkaj.

A bučni “ždruc”, pecivo in “šnite” še zdaleč ni bilo vse, kar so obiskovalci okušali na Bučjadi. Organizatorji so na ogled postavili razstavo starih orodij in pripomočkov, obiskovalci pa so se ob drugi razstavi lahko spomnili, kako v Harijah ob Štefanovem že 20 let žegnajo konje.

Pester je bil tudi kulturni program, ki so ga popestrili Mladi Knežani, navihana Žjefa, harmonikarja Martin Rojc in Tito Zadravec, Duo ENIŠ.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano