Lične kamnite mize tržnice premalo vabljive

Prvi najemniki stojnic na novi tržnici na Kozini so z občino že podpisali pogodbe o najemu. Občinski svetniki so namreč na zadnjem občinskem svetu sprejeli odlok o ureditvi javne tržnice, županja pa je izdala začasni tržni red.

Sicer lično in kvalitetno opremljena kmečka tržnica na Kozini 
žal (za zdaj) privablja malo kupcev in stalnih najemnikov.    Foto: Lea Kalc Furlani;
Sicer lično in kvalitetno opremljena kmečka tržnica na Kozini žal (za zdaj) privablja malo kupcev in stalnih najemnikov.  Foto: Lea Kalc Furlani;

HRPELJE, KOZINA > “Seveda smo zadovoljni, da sedaj svoje pridelke in izdelke prodajamo na urejenem prodajnem prostoru, tudi letna najemnina je zelo ugodna,” pojasnjuje Marija Magajna z domačije Lokčevi na Kozini. Na novo kmečko tržnico na Kozini, ob trgovini Tuš, svoje domače izdelke prihaja prodajat skoraj vsak dan popoldne. “Kupcev je bolj malo, večinoma se ustavijo Hrvati, zamejski Slovenci, pa tudi Italijani. Ker je letna najemnina nizka, se mi splača nekaj ur popoldne preživeti tu na tržnici, sicer se računica ne bi izšla,” še dodaja sogovornica.

Ponavadi je na tržnici z njo redno le Slavica Tomažič s Tater, ki je prej, ko občina tega prodajnega prostora še ni uredila, tam prodajala svoje pridelke kar na svoji zložljivi mizi.

Kozinsko kmečko tržnico, opremljeno z zelo lično izdelanimi in kvalitetnimi kamnitimi mizami, ograjeno z zidom, obloženim s kamnom ter opremljeno z nadstreškom, vodo in elektriko ter prenosnim straniščem, so uradno odprli za občinski praznik.

Na zadnji seji občinskega sveta pa so svetniki sprejeli tudi odlok o ureditvi javne tržnice in županja Saša Likavec Svetelšek je na tej podlagi lahko izdala začasni tržni red. Z občine sporočajo, da zanimanje za najem prodajnih mest na tržnici je, vendar so na občinski seji nekateri svetniki izpostavili, naj imajo prednost domači prodajalci, saj je bila tržnica zgrajena z občinskim denarjem.

Prodajalci na tržnici so lahko stalni ali občasni, s stalnimi občina sklene pisno pogodbo, z občasnimi pa ustni dogovor ter jim izda račun za najemnino. V zimskem času lahko na tržnici prodajajo med 9. in 17. uro, poleti pa med 7. in 20. uro.

“Upravljanje in vzdrževanje tega novega prodajnega mesta, ki je stalo približno 30.000 evrov, bo občina poravnala iz najemnin in iz proračuna,” je pojasnil Vasja Valenčič iz občinske uprave.

LKF


Najbolj brano