Letos naprodaj še upravna stavba

Po neuspeli decembrski dražbi 44 parkirnih mest pod sežansko avtobusno postajo jih bo stečajna upraviteljica Kraškega zidarja 4. februarja spet poskusila prodati. Izklicna cena zanje ostaja 130.000 evrov. Istega dne bodo iz stečajne mase naprodaj tudi 27.404 delnice Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana za 126.000 evrov in pol hektarja veliko stavbno zemljišče nasproti Terminala za okrogel milijon evrov. Še letos pa se obeta tudi prodaja poslovne stavbe v Sežani, predvidoma po izklicni ceni 2180 evrov za meter.

Še letos bo predvidoma naprodaj poslovna stavba Kraškega 
zidarja. Foto: Marica Uršič Zupan
Še letos bo predvidoma naprodaj poslovna stavba Kraškega zidarja. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Tri leta in pol po začetku stečajnega postopka sežanskega podjetja Kraški zidar čaka na prodajo še veliko njegovega premoženja. Stečajna upraviteljica Simona Goriup je razmeroma hitro prodala dovolj premičnega - in deloma tudi nepremičnega - premoženja, da so iz izkupička nekdanji zaposleni dobili plačane vse prednostne terjatve. Ostali upniki še čakajo na poplačila. Brez vsega ne bodo ostali, saj je premoženja Kraškega zidarja še veliko.

Čez dobra dva tedna bo druga dražba parkirnih mest pod novo avtobusno postajo v Sežani, kjer stoji tudi poslovna stavba Kraškega zidarja. Prva je bila sredi decembra, a neuspešna. Tokratna izklicna cena ostaja enaka - 130.000 evrov za 44 garažnih mest (vsako meri 12,5 kvadratnega metra). Tudi tokrat se garažna mesta prodajajo kot celota.

Naprodaj delnice KSP in zemljišče za milijon evrov

Istega dne bo stečajna upraviteljica prodajala še nekaj premoženja: “4. februarja imamo dražbo, na kateri bomo prodajali garažne bokse v Sežani, zemljišče Olmo v Kopru, delnice Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana, zemljišče v Sežani-trikotnik,” je povedala Goriupova.

Kraški zidar je bil eden večjih solastnikov sežanskega Komunalno stanovanjskega podjetja. Kot je razvidno iz javne objave dražbe, bodo naprodaj 27.404 delnice po izklicni ceni 126.000 evrov.

Bistveno višja pa je izklicna cena za 52.661 kvadratnih metrov veliko zemljišče nasproti sežanskega Terminala, med cesto Sežana-Fernetiči in avtocesto. Znaša namreč kar milijon evrov.

Ni pa še razpisane nove dražbe za dve zazidljivi zemljišči na območju starega kamnoloma na Lenivcu v Sežani, ki sta bili prav tako na dražbi decembra. Izklicna cena za skupno 4627 kvadratnih metrov veliki zazidljivi zemljišči je tedaj znašala 156.000 evrov.

Poslovna stavba po 2180 evrov

Toda izkupiček vseh februarskih dražb bo v skupni vsoti prodaj premoženja Kraškega zidarja pravzaprav majhen, saj na prodajo čaka še za več milijonov premoženja.

“V Kraškem zidarju je še precej neprodanega premoženja. Skušali ga bomo unovčiti v letošnjem letu, vendar, kot veste, so prodajni postopki zelo dolgi,” nam je povedala Goriupova.

Med vrednejše dele premoženja vsekakor sodi tudi poslovna stavba Kraškega zidarja, leta 2002 zgrajena sodobna zgradba markantnega videza in posebne arhitekture na zelo izpostavljenem delu Sežane - v križišču Partizanske in Kolodvorske ceste. Na dobrih 500 kvadratnih metrih zemljišča je Kraški zidar zgradil stavbo v petih etažah - eno pod zemljo in štiri nad tlemi.

Stečajna upraviteljica se nadeja, da bo stavba naprodaj že letos. Ko smo jo vprašali o datumu, je pojasnila: “Predlog smo oddali na sodišče, vendar sodišče še ni dovolilo prodaje, ker se še ureja etažna lastnina.”

Ko bo sodišče prodajo dovolilo, cena ne bo nizka. “Predlagali smo prodajo po ceni 2180 evrov za kvadratni meter,” je povedala Goriupova. Stavba meri 1562 kvadratnih metrov, kar po predlagani izklicni ceni znese 3,4 milijona evrov. Vseh površin sicer ne bodo dražili po tej ceni, a kljub temu bo izkupiček lahko visok.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano