Letos Štanjel, drugo leto Komen

V Občini Komen je pred enim letom na volitvah zmagal do takrat podjetnik Marko Bandelli, ki je obljubljal gospodarski preporod občine. Obljube o prihodu tujih in mednarodnih investitorjev se vsaj za zdaj še niso uresničile, se je pa v občini v enem letu zgodilo veliko sprememb.

Marko Bandelli Foto: Bogdan Macarol
Marko Bandelli Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > Marko Bandelli je le nekaj mesecev po izvolitvi izpolnil eno od svojih predvolilnih obljub, to je ukinitev komunalnega prispevka za nestanovanjske zgradbe. Komenskemu zgledu so vsaj deloma sledile tudi nekatere druge kraške občine. Bandelli med večje dosežke svojega mandata prišteva ureditev vodovodnega omrežja v Ferrarijevem vrtu. Štanjelu je bilo v zadnjem letu posvečeno veliko pozornosti, nič drugače ne bo v prihodnosti, že prihodnji mesec se pričenja ureditev notranjega dela palacija gradu.

Cilj: komensko vaško jedro

V preteklem letu so do konca izvedli obnovo javnega vodovodnega sistema v vrednosti 1,5 milijona evra, krožišča pri komenski osnovni šoli in obnovo kolesarskih poti ter s tem nadaljevali delo prejšnje občinske sestave.

Na vrsto za obnovo je prišlo kar nekaj dvoran in vaških domov, med drugim v Štanjelu, Kobdilju, Kobjeglavi in na Ivanjem Gradu, Bandelli pa je ponosen še na izvedbo občinskega praznika in uvedbo javne blagajne, ki se je poslužuje več kot 300 občanov.

Stojan Kosmina: “Sej je malo v primerjavi s prejšnjim obdobjem. Župan veliko stvari počne na svojo roko.”

V prihodnjem letu se bo lotil, tako je napovedal, obnove komenskega vaškega jedra: “Leta 2016 načrtujemo podrobno planiranje in pridobivanje novih gradbenih dovoljenj.”

Komenski župan je edini slovenski župan stranke Zavezništva Alenke Bratušek. V politiko se je podal iz sveta podjetništva, zato smo ga vprašali, kako po enem letu opaža razliko med javnim in zasebnim sektorjem. “Javni sektor zahteva drugačen pristop, odločitve in drugačen reakcijski čas. V zasebnem sektorju se odloča lastnik sam brez potrebe po doseganju kompromisov in tvega z lastnim kapitalom. Ker je denar, s katerim župan upravlja, davkoplačevalski, se mora temu primerno obnašati,” pojasni Bandelli.

Na začetku mandata je ob predlogu zvišanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča naletel na odpor svetnikov in ni dosegel konsenza, a mu je v prihodnjih mesecih prepričevanje šlo bolje od rok.

Delo opozicije Bandelli ocenjuje kot konstruktivno: “V veselje mi je, da v zadnjih časih opažam konstruktivnejše sodelovanje. Da nismo več opozicija in koalicija, ampak da se strinjamo z določenimi programi, intervencijami, sklepi, splošnimi akti in predvsem z vizijo.”

Želijo si več sodelovanja

A Stojan Kosmina (IDS) pri novem županu kljub temu pogreša več sodelovanja z občinskih svetom: “Sej je malo v primerjavi s prejšnjim obdobjem. Župan veliko stvari počne na svojo roko. Obnovo v Kobdilju smo tako z rebalansom ustavili, a vseeno tam dela še naprej potekajo. Ravno tako se nismo strinjali, da občina nosi stroške prestavitve bazne postaje, pa jih vseeno. Na vprašanje o investiciji glede parkirišča pred osnovno šolo tudi nisem dobil odgovora.” Razpise za spodbujanje gospodarstva je označil kot “dobronamerne, vendar zgrešene”.

Podobno razmišlja tudi David Zega (ZZP). “Vedeli smo, da bo visoke predvolilne obljube nemogoče izpolniti v prvem letu. V občini se veliko dogaja, obnove vaških domov, parkirišče pred šolo, a bolj nas zanima, koliko te investicije znašajo in kako bo to mogoče plačati,” razmišlja Zega. Pogreša še hitrejše sprejemanje občinskega prostorskega načrta (OPN).

Veliko časa na začetku mandata je Bandelli posvetil prav predstavljanju pomena OPN po vaseh v občini. Trenutno na občini sprejemajo pobude občanov, zato bodo morali občani na sprejetje načrta počakati do prihodnjega leta.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano