Letos ducat priznanj

Ilirskobistriška občina četrtega junija obeležuje praznik v spomin na žrtve boja proti okupatorju. Prva prireditev bo že nocoj, v Domu na Vidmu.

Ivko Spetič Magajna Foto: Arhiv Pn
Ivko Spetič Magajna Foto: Arhiv Pn

ILIRSKA BISTRICA >Pred 73 leti, na dan četrtega junija, so bili na območju reške doline in Brkinov spopadi z italijansko okupatorsko vojsko. Fašisti so istega dne požgali sedem vasi, ustrelili 28 talcev v Jerandovi ogradi pod Kilovčami, več kot 450 prebivalcev pa izgnali v taborišča. V spomin na te dogodke v ilirskobistriški občini pripravljajo praznovanja. Prva prireditev bo že nocoj: ob 17. uri bo pri spomeniku ustreljenim talcem pod vasjo Kilovče komemoracija, recitiral bo Franc Gombač. Ob 19. uri pa se bo v Domu na Vidmu pričela osrednja občinska prireditev, namenjena tudi podelitvi enajstih občinskih plaket in priznanj.

Častni meščan ilirskobistriške občine bo letos postal kulturnik, pobudnik, ustvarjalec, pesnik in pisatelj Ivko Spetič Magajna, ki je na področju kulture dejaven že več kot pol stoletja. Spetič je pobudnik in ustanovitelj številnih kulturnih društev, zbornika Bistriški zapisi, poletnih kulturnih prireditev, ureditve knjižnice na današnji lokaciji, predlagatelj Kettejevega rojstnega dne 19. januarja za občinski kulturni praznik in med drugim član iniciative za organizacijo vsakoletnih Premskih srečanj ter pobudnik, soustanovitelj in dolgoletni predsednik Literarnega društva Ilirska Bistrica. V Gornjih Vremah je tudi obnovil podedovano hišo matere ter stricev Franceta ter pisatelja in zdravnika Bogomirja Magajne.V njej je gostil delavnice in kulturne dogodke.

Podelili bodo še občinske plakete. Za področje športa karateistu in vidnemu članu bistriškega karate kluba ter predsedniku Kluba za zdravo življenje Branku Štembergarju. Kulturno društvo Mešani pevski zbor Dragotin Kette bo prejelo plaketo za področje kulture, priznanje za gospodarske dosežke bo šlo v roke podjetniku Danijelu Janežiču; na področju družbenih dejavnosti bo nagrajeno Prostovoljno gasilsko društvo Podgrad, ki letos praznuje 90-letnico dela.

Občinske spominske plakete bodo šle v roke nekdanjemu predsedniku KS Pregarje Alojzu Bubniču, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Podgora-Podgraje, ki deluje že 30 let, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vrbovo ter Gasilski zvezi Ilirska Bistrica, ki deluje že 60 let. Spominske plakete pa bodo prejeli: Radio Klub Snežnik Ilirska Bistrica, Komorni dekliški zbor Vox Ilirica in bistriško društvo Univerze za tretje življenjsko obdobje.

TMV


Najbolj brano