Lepo ustvari, staro naredi uporabno

Seznam hobijev, s katerimi se ukvarja Boris Franetič, je dolg: ustvarja iz lesa, obnavlja stare predmete, z veseljem pa tudi prime za čopič.

Boris Franetič je vsestranski umetnik, ki ga odlikuje natančnost in iznajdljivost. Foto: Petra Mezinec
Boris Franetič je vsestranski umetnik, ki ga odlikuje natančnost in iznajdljivost. Foto: Petra Mezinec

SENOŽEČE > “Vse, kar vidite tu. Slikanje, restavriranje, rezbarjenje,” svoje hobije opiše Boris Franetič, ki je z ostalimi domačimi umetniki predstavil svoja dela v okviru Pastirskih iger v Senožečah.

Poseben del njegova ustvarjanja predstavlja tudi slikanje. Motiv je odvisen od trenutnega navdiha. Na njegovih slikah tako najdemo morje, gozdove, v okvir je ovekovečil tudi senožeško mitnico. Na steni pa najdemo tudi bolj žgečkljivo sliko. “Kar tam naj se slika,” reče eden od obiskovalcev razstave in se posmeje: “Ta je gotovo všeč moškim in ženskam.”

Ni predmeta, ki ga ta spretni gospod ne bi znal popraviti in mu vdihniti novo življenje. Ribežen, stare uniforme, stari šivalni stroji, ... To so le nekateri od takih kosov. “Rad imam stare predmete. Potem se jim posvetim in jih naredim znova funkcionalne,” pojasni Franetič.

Večinoma stare predmete dobi sam, ker pa domačini že dobro poznajo njegovo spretnost, mu včasih tudi kaj prinesejo. Tako je naletel tudi na senožeški grb. “Naslednje leto, če bo vse po sreči, ga bom razstavil tu,” o zadnjem izzivu pove sogovornik.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano