Lepo in svetlo za manj denarja

Medtem ko so štiri kraške občine pred petimi leti porabile za novoletno okraševanje mest kar 30.000 evrov, bodo letos za praznično osvetlitev porabile kar polovico manj denarja.

V Sežani so za praznično vzdušje tudi letos poleg estetsko postavljenih lučk na Partizanski in Kosovelovi ulici poskrbeli še lampijoni z lepimi motivi  in sporočili. Foto: Bogdan Macarol
V Sežani so za praznično vzdušje tudi letos poleg estetsko postavljenih lučk na Partizanski in Kosovelovi ulici poskrbeli še lampijoni z lepimi motivi in sporočili. Foto: Bogdan Macarol

KRAS, BRKINI > Daleč največ bo tudi letos za praznično okrasje odštela Občina Sežana, ki bo za okrasitev Sežane iz občinskega proračuna plačala 12.000 evrov (leta 2009 je znašala ta vsota 15.000, leto kasneje pa 10.000 evrov). Poleg luči, ki so jih prižgali v petek, so tudi letos v okrasitev mesta vključeni lampijoni, ki so jih izdelali varovanci vrtcev in varstvenih zavodov, šolarji, dijaki in študentje z mentorji, upokojenci in člani številnih društev. Lampijonov je letos kar 32, z zanimivimi poslikavami pritegujejo opazovalce v parku pri osnovni šoli.

Zaradi razmočenih tal v petek v parku ni bilo predvidene tržnice s ponudbo lokalnih ponudnikov, zavodov in društev, ki je že več let pospremila simbolično prižiganje luči na Miklavžev večer. Bo pa tržnica v parku zaživela 22. in 23. decembra. Vreme pa ni in ne bo zmotilo tradicionalnega Krasovanja, saj poteka v šotoru. Ta je tudi letos postavljen na parkirišču pred starim gasilskim domom, čeprav je bilo lani nad lokacijo v neposredni bližini šole in njenih igrišč kar nekaj pripomb. Ne glede na to je med obiskovalci “šotor” priljubljen. Na sobotnem uvodnem koncertu so jih zabavali Tabujevci, to soboto bosta nastopila Pop Design in Kingstoni, naslednjo Elvis Jackson in Tide, zadnje krasovanje pa bo 24. decembra z Mambo Kingsi.

Otrokom bo december popestrilo Medobčinsko društvo prijateljev mladine Sežana, ki bo pripravilo niz prireditev po vaseh. “Zanje namenja Občina Sežana 3600 evrov,” je povedala Mateja Gerzetič Žerjal iz občinske uprave.

Mnogo skromnejši bodo letos v hrpeljsko-kozinski občini, kjer nam je Vasja Valenčič pojasnil: “Za organizacijo dedka Mraza, nakup daril in prireditve ob njegovem prihodu bo občina odštela okrog 700 evrov. Stroški so manjši, kot so bili v preteklih letih, in približno enaki kot lani.” Novoletni okrasitvi so se lani odpovedali v korist donacij za Rdeči križ in Karitas. Tudi letos bodo večino stroškov, ki bi jih imeli z okrasitvijo (leta 2009 so zanjo odšteli 3000 evrov) podarili dobrodelnima organizacijama, za dvesto evrov pa bodo poskušali okrasiti okolico občinske stavbe v Hrpeljah in Mestni trg na Kozini. Skupaj z društvi in drugimi pa so konec tedna v Hrpeljah pripravili Miklavžev koncert, 16. decembra bo sledila stand up predstava, 19. decembra praznični koncert in dan kasneje na Kozini prihod dedka Mraza in praznični sejem.

Niti evra pa ne bodo za novoletno osvetlitev odšteli v divaški občini. “Okrasili bomo tako kot lani, mogoče celo malo manj, plačali pa nič, ker to postavi izvajalec javne službe,” je povedal v. d. direktorja divaške občinske uprave Iztok Felicjan. Leta 2009 so v Divači za novoletno osvetlitev plačali 6000 evrov, kasneje pa nič več, ker so na javnem razpisu za javno razsvetljavo izbrali ljubljansko podjetje Javna razsvetljava in v pogodbo vključili tudi brezplačno novoletno okrasitev. Tako bo tudi letos po Divači zastonj zasvetilo 13.000 lučk, zvezdic in napisov, skladnih tudi z uredbo o svetlobnem onesnaževanju. MUZ


Najbolj brano