Lepe, slastne, sladke

Harije so vas buč in številnih jedi iz njih, so se prepričali številni obiskovalci že šeste Bučjade.

S stojnic je zadišalo po okusnih dobrotah iz buč, ki so jih gospodinje gostoljubno ponudile obiskovalcem Foto: Lori Ferko
S stojnic je zadišalo po okusnih dobrotah iz buč, ki so jih gospodinje gostoljubno ponudile obiskovalcem Foto: Lori Ferko

HARIJE > Čeravno buče ob nekem drugem prazniku ljudje po stari navadi puščajo pred hišnim pragom, da bi k sebi privabili dobre duhove, so v Harijah v nedeljo z bučami okrasili svoje domove zato, da bi v to malo brkinsko vas privabili čim več obiskovalcev.

Da so bili pri tem še kako uspešni, je potrdila množica na osrednjem prostoru, kjer se je odvila tradicionalna Bučjada. Izpeljalo jo je domače društvo Alojzij Mihelčič, pester program je povezovala Alenka Penko.

Največ zanimanja so pričakovano požele male, velike, enobarvne in živopisane buče, tudi v številnih slastnih dobrotah. Pri Poštarjevih, kot se po domače reče hiši, v kateri je med letoma 1900 in 1930 delovala pomožna pošta, pa je bila razstava še posebej imenitna. Združili so jo namreč z izjemno bogato zbirko kmečkih strojev in značilnega delovnega orodja. Poštarjeva Igor in sin Janez sta spoštovanje do dediščine svojih prednikov delila z občudovalci ter jih zagnano podučevala o delih in postopkih, s katerimi so nekoč kmetje obdelovali polja in pobirali poljščine, med njimi tudi buče.

LORI FERKO


Najbolj brano