Lep kos proračuna gre v Štanjel

Komenski svetniki so na zadnji seji sprejeli najnižji proračun občine v zadnjih letih. Župan Marko Bandelli poudarja, da gre za realno zastavljen proračun, svetniki pa so opozorili na pomanjkanje večjih investicij, usmerjenost v Štanjel, in neupoštevanje nekaterih sprememb v prihodnjem letu.

Komenski svetniki so potrdili osnutek proračuna za leto 2016, 
ki bo eden najnižjih v zadnjih letih. Velikih naložb v njem ni, je 
pa kar nekaj denarja za pripravo novih projektov.  Foto: Petra Mezinec
Komenski svetniki so potrdili osnutek proračuna za leto 2016, ki bo eden najnižjih v zadnjih letih. Velikih naložb v njem ni, je pa kar nekaj denarja za pripravo novih projektov.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Proračun občine Komen bo v primerjavi s prejšnjimi leti zelo skromen, saj znaša le 3,8 milijona evrov.

“Proračun je realno zastavljen. Kar je v njem določeno, bomo tudi izpeljali. Investicij ni, ker ni bilo leta 2014 nobenih projektov, perspektiva se je zaključila. Zato je v proračunu kar nekaj sredstev namenjenih pripravi projektov,” je povedal župan Marko Bandelli.

Letošnji proračun je precej večji, znaša namreč 4,9 milijona evrov, k čemur veliko prispeva tudi 1,4 milijona evrov vredna gradnja vodovodnega omrežja. V proračunu za leto 2016 takih investicij ni.

“Kam naj vlagamo, če ne v Štanjel?”

Višina pa za svetnike ni bila edina sporna točka proračuna za prihodnje leto. Veliko denarja bo spet namenjenega za Štanjel: preko Geoparka Kras Carso nameravajo na občini pridobiti 170.000 evrov za obnovo gradu, poleg tega se bo obnova nadaljevala v Ferrarijevem vrtu, izdelali bodo študije izvedljivosti za izgradnjo ali obnovo parkirišča in dostopne poti v Štanjel. “Štanjel je turistična destinacija občine Komen. Ne Štanjelcev. Na martinovanje v Štanjelu je prišlo veliko ljudi. Zato so sredstva povišana za razvoj turizma in gospodarstva,” je odgovoril Bandelli. Kasneje pa je še dodal: “Slišal sem opazke, da ves denar za turizem namenjamo Štanjelu. Kam pa naj gre? Na Lukovec? Osnova cele občine je Štanjel, dokaz za to je veliko število ljudi, ki obišče vsako prireditev, ki smo jo organizirali v Štanjelu.”

Za take in podobne prireditve je občina v prihodnjem proračunu predvidela 3000 evrov za nakup ozvočenja. Župan je ob tem opozoril na težavo zastonjkarstva v občini: “Le s fotokopijami smo prihranili 4000 evrov, saj ne fotokopiramo več društvom in ostalim. Za ta denar lahko asfaltiramo en del ceste.”

Svetniki so pozdravili 5000 evrov več za spodbude v kmetijstvu, ta postavka je zdaj zrasla na 35.000 evrov.

Veliko študij za zagon projektov

Na veliko število študij je opozoril Danijel Božič (ZZP) kot predsednik odbora za finance. V proračunu je zanje predvidenih najmanj 100.000 evrov - poleg obnove v Štanjelu so v tej vsoti zajeti še predvideni urbanistični načrti za komenski trg, načrti za izgradnjo mostov v dolini Branice in obrtne cone v Komnu.

Manjše pa so v prihodnjem letu naložbe. Odbor je poleg tega proračunu očital, da v njem niso razdelane spodbude za malo gospodarstvo, da učinki spodbud niso analizirani, da se povečujejo investicije v zasebni sektor in da ne upošteva podražitve odvoza odpadkov po novem letu, ko bodo zaprli odlagališče v Sežani.

Ena prvih sprememb, ki jih je uvedel župan Marko Bandelli, je bila ukinitev komunalnega prispevka za podjetja. Stojana Kosmino (IDS) je zanimalo, ali so se v tem času podjetniki odločili za odprtje obratov v občini. Poleg tega je vprašal, kakšni so učinki spodbud za gospodarstvo. Zaradi znižanja komunalnega prispevka se v enem letu še noben podjetnik ni odločil za selitev svojih obratov v občino Komen. “Prepričan sem, da bodo učinki dolgoročni. Ravnokar se dogovarjamo za graditev hale.” je povedal Bandelli. Občina je poleg tega malemu gospodarstvu pomagala z dvema samozaposlitvama in eno pomočjo za prvo zaposlitev.

Kaj pa igrišče?

“Že deveto leto sem v občinskem svetu in od takrat sprašujemo po ureditvi igrišča v Štanjel,” pa je opozoril Marjan Mržek (Lista za naše kmetije) in dejal, da bi bil čas, da prideta na vrsto tudi pokopališče in mrliška vežica. “Za igrišče smo predvideli sredstva. Vse bomo naredili za to, da bo letos zaključeno. Gradbeno dovoljenje je že pripravljeno. Vse je odvisno od povprečnine. V drugem branju bodo določene spremembe,” je obljubil župan Marko Bandelli.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano