Lekarni Ljubljana se lekarna v Postojni vse bolj odmika

Lekarni Ljubljana se lekarna v Postojni, ki jo skuša v dogovoru z občino odpreti že od leta 2013, vse bolj odmika. Medtem ko sodni spor z ministrstvom za zdravje še nima epiloga, na koprskem sodišču Kraške lekarne izpodbijajo pogodbo med Občino Postojna in Lekarno Ljubljana. Ali bo to za lekarno še bolj usodno kot prvo, bo predvidoma znano v mesecu dni, saj je včeraj sodišče končalo obravnavo.



V mesecu dni bo znano, ali je pogodba med Občino Postojna 
in Lekarno Ljubljana o odprtju lekarne v Postojni veljavna ali 
nična. Izpodbijajo jo Kraške lekarne, ki so se po pravico 
zatekle na sodišče. Tam se je včeraj obravnava zaključila. Foto: Lori Ferko
V mesecu dni bo znano, ali je pogodba med Občino Postojna in Lekarno Ljubljana o odprtju lekarne v Postojni veljavna ali nična. Izpodbijajo jo Kraške lekarne, ki so se po pravico zatekle na sodišče. Tam se je včeraj obravnava zaključila. Foto: Lori Ferko

POSTOJNA, ILIRSKA BISTRICA > Sodni spor, ki je včeraj dočakal obravnavo na koprskem okrožnem sodišču, sicer ni novost. Kraške lekarne so ga namreč napovedale že novembra 2013, takoj po tem, ko je Občina Postojna 15. oktobra 2013 sklenila z Lekarno Ljubljana pogodbo o odprtju lekarne v Postojni.

Po letu in pol končno na sodišču

Kraške lekarne, ki jih je za izvajanje lekarniške dejavnosti na svojem ozemlju ustanovilo šest krakih občin, med njimi tudi postojnska, so namreč ob vstopu Lekarne Ljubljana na to območje podvomile o pravni podlagi te pogodbe. Zato so naročile tri pravna mnenja in vsa tri so jim pritrdila, da je Občina Postojna pri sklenitvi pogodbe z Lekarno Ljubljana ravnala nezakonito. ”Zato smo se odločili za izpodbijanje pogodbe med Občino Postojna in lekarno Ljubljana,” je včeraj povedala direktorica Kraških lekarn Ana Kobal.

Toda medtem ko se je od leta 2013 do danes na Upravnem sodišču glede sporne postojnske lekarne odvilo že več obravnav in je sodišče izdalo tudi že več sklepov, je na Okrožnem sodišču v Kopru pritožba Kraških lekarn čakala na prvo soočenja kar poldrugo leto. Šele včeraj je namreč sodnica Anica Posega Čeč prvič slišala sprti strani. Ti sta sicer že prej dostavili vse pripravljalno gradivo in v njem utemeljili soje stališče.

Zato se je včerajšnja razprava končala dokaj hitro. Razsodbo o tem, ali je pogodba veljavna ali ne, bosta sprti strani dobili pisno, predvidoma v 30 dneh oziroma še pred sodnimi počitnicami.

Javna lekarna lahko dela le “doma”

“Mi izpodbijamo pogodbo s členi zakona o lekarniški dejavnosti, ki v 9. členu določa, da javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti ustanovi občina ali mesto za opravljanje te dejavnosti na svojem območju,” je pojasnila Kobalova prvi pogoj, ki ga po njihovem mnenju Lekarna Ljubljana ne izpolnjuje. V primeru Postojne namreč Lekarna Ljubljana lekarniške dejavnosti ne bi izvajala na svojem območju, temveč na območju, kjer že deluje drug lekarniški javni zavod.

Javni zavod ne more biti koncesionar

Občina Postojna se je ob podpisu pogodbe sicer sklicevala na to, da se lekarniška dejavnost lahko izvaja, če občina sklene pogodbo z zavodom, pri katerem ni ustanoviteljica. A tu se zna zaplesti. Zakon o lekarniški dejavnosti res omogoča, da občine izvajanje lekarniške dejavnosti uredijo ne le z lastnim javnim zavodom, temveč tudi z javnim razpisom za pridobitev koncesije.

Tak razpis je postojnska občina v začetku leta 2013 tudi objavila, nanj sta se prijavila vodja bolnišnične lekarne v šempetrski bolnišnici Marjetka Štefančič in Lekarna Ljubljana. Občina se je odločila za ljubljansko lekarno, vendar koncesijske pogodbe z njo ni sklenila. Zakon namreč dovoljuje podelitev koncesije le zasebnikom, ne pa javnim zavodom.

Čeprav si tako Kraške lekarne kot tudi Občina Postojna in Lekarna Ljubljana že več let prizadevajo za odprtje še ene lekarne v mestu, imajo občani še vedno na voljo samo eno. Poslovalnici Lekarne Ljubljana je ministrstvo za zdravje že v tretje zavrnilo dovoljenje za prodajo zdravil, čeprav je Upravno sodišče že dvakrat razsodilo v prid Lekarni Ljubljana. Pred kratkim pa so postojnski svetniki odobrili Kraškim lekarnam odprtje še ene lekarne v Postojni. Kdaj in kje bi se to zgodilo, še ni odločeno.

Pogodba brez konkurence

Toda postojnska občina se ljubljanski lekarni kljub temu ni želela odpovedati. Ob soglasju občinskega sveta je tedanji župan Jernej Verbič z Lekarno Ljubljana sklenil neposredno odplačno pogodbo.

In prav to je druga sporna stvar, na katero so včeraj na sodišču opozorile Kraške lekarne. “Takšno ravnanje občine je neenakopravno. Ostale lekarne nismo imele možnosti, da bi konkurirale za pogodbo,” pravi Kobalova. Zato je bilo ravnanje občine tudi netransparentno in negospodarno. S tem, ko bi omogočila ustvarjanje prihoda javnemu zavodu iz druge občine, bi Občina Postojna posredno zmanjševala prihodek javnemu zavodu, katerega ustanoviteljica je. Torej pogodba z ljubljansko lekarno škoduje Kraškim lekarnam, meni Kobalova, in dodaja: : “Mi to pogodbo lahko izpodbijamo, ker imamo pravni interes.”

Na nazadnje si del presežka prihodkov Kraških lekarn vsako leto razdelijo občine ustanoviteljice, med njimi tudi postojnska. In če bi bilo presežka v Kraških lekarn zaradi delovanja Lekarne Ljubljana manj, bi bilo tudi denarja v postojnski proračun manj.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano