Le še en papir ali temelj razvoja?

Občina Postojna je pri avstrijskem podjetju TJP Advisory & Management že februarja naročila izdelavo Vizije in strategije Občine Postojna (VISOP). A občinski svetniki je na zadnji seji, ki naj bi bila namenjena prav razpravi o razvojnem programu občine, še vedno niso dobili na mizo. Na skupino opozicijskih svetnikov, ki so zahtevali razpravo na to temo, pa so leteli očitki o poskusu politizacije.

Postojnski svetniki so se seznanili vsaj z regionalnim razvojnim programom, ki jim ga je 
predstavil direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar (na fotografiji spredaj), če se že z Vizijo in 
strategijo Občine Postojna še niso.



 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski svetniki so se seznanili vsaj z regionalnim razvojnim programom, ki jim ga je predstavil direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar (na fotografiji spredaj), če se že z Vizijo in strategijo Občine Postojna še niso.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svet naj bi na predlog skupine opozicijskih svetnikov na ponedeljkovi seji razpravljal o razvojnih programih in usmeritvah Občine Postojna, a je namesto vsebinske razprave točka, podobno kot že na prehodnih sejah, ponovno prinesla predvsem brezplodno razpravo in očitke o politizaciji, njen edini konkretni zaključek pa je bil, da bodo VISOP dobili na mizo čez mesec dni. Svetniki so na predlog Branka Milharčiča (SMC) namreč sprejeli sklep, da mora občinsko vodstvo občinski svet z VISOP-om vendarle seznaniti do sredine novembra oziroma še pred sprejemom proračuna.

Ana Glavač (Skupaj-Poper) je v imenu predlagateljev obravnave točke ocenila, da ima Občina Postojna najverjetneje že “dovolj popisanega papirja” in da ta čaka le na izvajanje oziroma na zagotovitev čim več finančnih sredstev za izvedbo projektov. “Namesto tega je župan naročil izdelavo VISOP-a. Z vsebino še nismo bili seznanjeni, nas pa zanimajo razlogi za izdelavo dodatnega dokumenta in kaj vsebuje, česar ni že v strateškem delu občinskega prostorskega načrta,” je izpostavila Glavačeva.

Dokument zaradi drugih ciljev?

Zvone Černač (SDS) jo je dopolnil, da je skupina devetih svetnikov (iz vrst SDS, NSi, TeK za napredek, Ni nam vseeno in Liste Skupaj-Poper) že kmalu po volitvah podpisala programski dokument s posameznimi razvojnimi sestavinami, ki naj bi jih občina zasledovala, če ne želi zaostati v razvoju, in da je takšen program hitro pričakovala tudi od župana. ”Čas se odmika. Vemo, da je pri projektih, ki so večji in težje narave, potrebno kar nekaj časa za njihovo pripravo,” je opozoril in na vodstvo občine naslovil tudi vprašanje, katere nove projekte je občina pripravila v zadnjem letu in na katere razpise je kandidirala. Glede VISOP-a pa je izrazil bojazen, da ni bil izdelan zato, ker bi ga občina potrebovala, pač pa zato, da je nekdo s tem lahko zaslužil.

Da v naslednji finančni perspektivi kohezijskega denarja za projekte, ki bi jih v regiji potrebovali, ne bo (dovolj), je svetnikom čistega vina nalil Boštjan Požar, direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Zeleni kras, ki je pripravila regionalni razvojni program za obdobje do leta 2020. Ta je po njegovem sicer dobra podlaga za črpanje razvojnega denarja, a bo težava v operativnem programu. “Imamo infrastrukturne potrebe, ki v operativnem programu niso pokrite. Kohezijska sredstva ne podpirajo infrastrukturnega razvoja, po katerem potrebe na terenu so,” je opozoril Požar. Podobno velja tudi za financiranje gospodarstva. “Naše gospodarstvo je proizvodno naravnano, operativni program pa namenja denar za raziskave in razvoj, inovacije, internacionalizacijo in znanje. Bojim se, da bomo čez sedem let primerjalno še slabši, saj bo naše gospodarstvo težko dostopalo do razvojnega denarja. Na to smo opozarjali tudi ministrstvo, a nismo dobili niti suhoparnega birokratskega odgovora,” je opozoril Požar.

Erika Dekleva (SMC) se je strinjala, da ni v redu, da točka dnevnega reda nima nobenih prilog in da bi bilo prav, da bi dokument o tako pomembni temi, kot je razvoj občine, že morali obravnavati. Po drugi strani pa je opozorila, da nasprotna stran zdaj zadevo politizira oziroma želi prikazati, “kako grozno je novo vodstvo občine, ki nič ne dela”. “Kašen doprinos ima vse to ljudem, ki so nas volili?” se je vprašala.

Župan obljubil javno predstavitev

Župan Igor Marentič je pojasnil le, da bo VISOP v najkrajšem možnem času predstavljen - najprej na javni razgrnitvi. Ocenil je, da gre za zelo dober dokument, v katerem so zajeti projekti, ki so v dobrobit občine in občanov in ki so bili oblikovani na podlagi ankete občanov, predstavnikov gospodarstva in nevladnih organizacij. Vsak projekt je opredeljen s časovnico in finančno, je dodal. Koliko je občina plačala za izdelavo VISOP-a, pa ni povedal.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano