Kupili zemljišča za obvoznico

Gradnja obvoznice okrog Pivke se z letom 2016 vrača v državni proračun, s tem pa tudi upanje, da se bo od zamisli, ki segajo že v leto 2006, premaknila naprej. V naslednjih dveh letih naj bi zanjo izdelali projektno dokumentacijo, zgrajena pa naj bi bila šele leta 2023. A Občina Pivka je v izogib bodočim zapletom že kupila del zemljišč zanjo. Priložnost za to se je pokazala ob zadnji prodaji občinskih stanovanj.

 Občina Pivka je v stanovanjskem bloku na Postojnski cesti 
(na fotografiji) prodala šest nekdanjih vojaških stanovanj, s 
kupnino pa kupila zemljišča na robu Javorjevega kompleksa, 
preko katerih je načrtovana obvoznica.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Občina Pivka je v stanovanjskem bloku na Postojnski cesti (na fotografiji) prodala šest nekdanjih vojaških stanovanj, s kupnino pa kupila zemljišča na robu Javorjevega kompleksa, preko katerih je načrtovana obvoznica.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Občina Pivka je pred kratkim objavila razpis za prodajo sedmih občinskih stanovanj, šestih na Postojnski cesti in enega na Kolodvorski, po izklicni ceni skupno 225.000 evrov. Nekdaj vojaška stanovanja je na občino preneslo ministrstvo za obrambo oziroma jih je občina odkupila, ministrstvo pa je kupnino vložilo v park vojaške zgodovine.

Stanovanja so potrebna temeljite obnove, bila so povečini prazna. Kljub razmeroma nizkim cenam (od 350 do 850 evrov za kvadratni meter) pa zanje velikega zanimanja ni bilo. Nova lastnika sta v prvem krogu zbiranja ponudb dobili le dve stanovanji, kasneje pa le še eno, zato so na občini za preostala našli drugačno rešitev.

Za kupnino kupili zemljišča

Kot nam je pojasnil župan Robert Smrdelj, je preostala štiri stanovanja z neposredno pogodbo za 170.000 evrov kupilo logaško nepremičninsko podjetje Nea Invest, občina pa od njega zemljišča med Javorškim kompleksom in Enerlesom, po katerih je načrtovana obvoznica. “Na občini nismo bili zainteresirani, da bi že takoj opravili menjavo teh nepremičnin, saj nismo vedeli, kaj ocenjena vrednost stanovanj pomeni na trgu. Zato smo šli najprej v prodajo za trg in dejansko dve stanovanji prodali za višjo ceno od izklicne, preostala pa po izklicni ceni, ki jih je večino odkupil Nea Invest.”

Občina je sicer želela ta zemljišča od Javorja za potrebe obvoznice kupiti že pred leti, a ni imela denarja, tako da jih je nato kupila logaška družba, vendar do njenih prodaj direkciji ni prišlo. Parcele je imela po županovih besedah medtem v najemu sosednja tovarna Enerles v lasti Gozdnega gospodarstva Postojna, ki je tudi izrazilo interes za njihov odkup.

Ker občina ni želela tvegati, da kasneje pri gradnji obvoznice pride do morebitne blokade ali zapletov, se je dogovorila, da okrog 5000 kvadratnih metrov zemljišča odkupi sama, in sicer za 280.000 evrov. Če do gradnje obvoznice ne bi prišlo, bi občina zemljišča lahko uporabila za gradnjo povezovalne ceste med Radohovo vasjo in Kolodvorsko cesto, meni župan.

Obvoznica do 2023

Na Direkciji za infrastrukturo so spomnili, da je bil protokol za izgradnjo obvoznice Pivka podpisan ob obisku vlade v Notranjski regiji leta 2013. “Aktivnosti za izdelavo projektne dokumentacije bodo potekale skladno s sredstvi, ki so namenjena za ta projekt v Proračunu RS,” so nam na direkciji odgovorili, v kateri fazi je obtičal projekt.

Po trenutno veljavnem državnem proračunu je za dokumentacijo v letih 2016 in 2017 namenjenih po 100.000 evrov letno. Po izdelavi dokumentacije bo direkcija lahko začela tudi z odkupi zemljišč. Celotna vrednost projekta je sicer ocenjena na 19,7 milijona evrov; kot je razvidno iz državnega proračuna, pa je njen zaključek predviden šele leta 2023.

Pivška občine je lani poleti skupaj s Stanovanjskim skladom RS objavila zadnji javni razpis za dodelitev dveh neprofitnih stanovanj in morebitnih drugih sproščenih neprofitnih stanovanj na območju občine v letih 2015, 2016 in 2017. Na razpis je prispelo 28 vlog, od tega je 17 prosilcev prejelo odločbe o (ne)uvrstitvi na prednostno listo upravičencev. “Seznam dokončnih upravičencev, ki jim bodo zagotovljena neprofitna stanovanja, bo objavljen po rešitvi morebitnih pritožb, predvidoma januarja 2016,” so povedali na občini. Občina Pivka ima v lasti 60 stanovanj, od tega v najemu 50 (42 v neprofitnem najemu). Na občini pravijo, da okrog 60 odstotkov najemnikov redno poravnava najemnino, skoraj tretjino morajo občasno obvestiti o zapadlih neporavnanih obveznostih, desetino pa tudi večkrat letno. Opominu za tri zapadle neplačane najemnine sledi opomin pred izvršbo. Novembra so vložili izvršilne predloge zoper tri najemnike.

Najprej avtocesta Jelšane-Ribnica

Občina Pivka si sicer že nekaj časa prizadeva za pospešek projekta zaradi vse večjih prometnih obremenitev s tranzitnim prometom, zlasti v poletnih mesecih. Zato je ministrstvu za infrastrukturo pred časom predlagal, naj čim prej umesti v prostor prvi del avtoceste od Jelšan do Ribnice in jo izvede.

Glede na zelo zahtevno umeščanje avtoceste od Ribnice do avtocestnega križa pa naj se za zdaj raje izvede posodobitve obstoječih cestnih povezav v smeri proti Postojni in v smeri proti Divači ter zgradi obvoznice naselja Pivka ter Prestranek, Matenja vas in Rakitnik.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano