Kupec Kazarij je samo posrednik

Dva meseca po zadnji dražbi nepremičnin Epica v stečaju, na kateri so bili prodani vsi trije nekdanji Epicovi postojnski hoteli, sodišče še ni izdalo soglasja k sklenjenim pogodbam, kar bi bilo podlaga za plačilo kupnin in izročitev nepremičnin kupcem. Kompleks Kazarje bo sicer dobil prehodnega lastnika, finančno svetovalno posredniško družbo E-Solventa Ljubljana. Ostala dva hotela, Kras in Sport, bi moralo prevzeti divaško družinsko podjetje Malovec, a se pri Sportu zapleta.

V družbi E-Solventa Ljubljana so potrdili, da so kompleks 
Kazarje s hotelom Epicenter kupili kot posredniki za drugega 
kupca. Za  koga, pa niso hoteli razkriti.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V družbi E-Solventa Ljubljana so potrdili, da so kompleks Kazarje s hotelom Epicenter kupili kot posredniki za drugega kupca. Za koga, pa niso hoteli razkriti.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > V divaškem podjetju Gostilna in mesnica Malovec Valter Malovec s. p. so nakup osrednjih postojnskih hotelov Kras in Sport potrdili že takoj po dražbi in povedali, da v njih vidijo potencial za razvoj.

A po naših informacijah se navkljub že sklenjenim pogodbam zapleta pri nakupu hotela Sport, kjer naj bi Malovčevi naredili korak nazaj. Valter Malovec nam je včeraj to potrdil, a o podrobnostih še ni želel govoriti, češ da se mora najprej pogovoriti s stečajnim upraviteljem Epica. Na vprašanje, ali bodo odstopili od pogodbe, pa je dejal, da dokončne odločitve še ni. Za hotel Sport so Malovčevi na dražbi ceno znižali z izklicnih 700.000 na 695.000 evrov, za Kras, za katerega sta kot dražitelja nastopila tudi družba Postojnska jama in Avtoprevozništvo Grandovec Anton s. p. iz Vidma-Dobrepolja, pa so ponudili največ, 882.000 evrov, medtem ko je bila izklicna cena 850.000 evrov.

Kupili za transportno podjetje?

Ime kupca kompleksa Kazarje je medtem ostalo neznano, saj ga stečajni upravitelj na željo kupca ni želel razkriti.

Iz upraviteljevega predloga za soglasje k sklenjeni pogodbi o prodaji in s tem povezano zahtevo sodišča za izdajo soglasja upniškega odbora je razvidno, da je kupec družba E-Solventa Ljubljana. Njen direktor Branko Brinšek nam je odgovoril, da se njihovo podjetje med drugim ukvarja tudi s financiranjem projektov. “Kupujemo nepremičnine za znane kupce na javnih dražbah, jim pravno svetujemo; kjer so kratki roki plačil kupnine, zemljiškoknjižno stanje pa neurejeno, omogočimo kupcu, da dobi zemljiškoknjižno stanje urejeno in s tem pridobi financiranje za nakup. Na tak način omogočimo celoten strokoven nakup nepremičnine. Tako je bilo tudi v primeru nakupa v Postojni,” je za PN pojasnil Brinšek in dodal, da bo kupec od njih kupil nepremičnine, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za nakup. E-Solventa je kot edini dražitelj za poslovno celoto ponudila 1,4 milijona evrov, 100.000 manj od izklicne cene.

Iz zapisnika je razvidno, da se je dražbe kompleksa Kazarje kot javnost udeležil tudi Janez Skubic, direktor in solastnik družbe TIB Logistika, ki nadaljuje dejavnost TIB Transporta v stečaju. Ali je bila njegova udeležba povezana z namero TIB Logistike za nakup in prenos dejavnosti TIB Transporta v Postojno, v podjetju niso želeli komentirati. Prav tako nam na vprašanje, kdo je dejanski kupec, ni želel odgovoriti Brinšek.

Nekdanji lastnik bi ostal najemnik

Prav tako nam Brinšek ni konkretno odgovoril, ali bodo s trenutnimi najemniki podaljšali pogodbe. Največji najemnik, tako hotela z restavracijo in bowlinga kot pisarn in dela skladišč, je družba Skupina Epic Eco, ki nadaljuje posle Epica v stečaju. Ta še vedno zaseda prostore, čeprav je iz pogodbe razvidno, da je postal nalog za izpraznitev poslovnih prostorov pravnomočen. Skupina Epic Eco v okviru stečajnega postopka sicer upravlja tudi hotela Kras in Sport.

“Skupina Epic Eco ima željo tudi v bodoče upravljati objekt v Kazarjah. Z novimi kupci smo v fazi vzpostavljanja stika in pričakujemo njihov predlog sodelovanja,” nam je odgovorila direktorica Anabela Šoljič.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano