Križani čestitali kapitanu Brunu Volpiju Lisjaku

Kapitan Bruno Volpi Lisjak je v svojem življenju preplul dobršen del sveta in obiskal daljne dežele. Zadnjih šest let pa živi v Križu, kjer so mu domačini v soboto pripravili sprejem ob prejemu državnega priznanja.

Z Brunom Volpijem Lisjakom (levo) se je v soboto v Križu  pogovarjal domačin 
Albin Debevec.  Foto: Petra Mezinec
Z Brunom Volpijem Lisjakom (levo) se je v soboto v Križu pogovarjal domačin Albin Debevec.  Foto: Petra Mezinec

KRIŽ > “Ja, to je seveda posebna priložnost,” so v soboto Križani čakali Bruna Volpija Lisjaka, da mu čestitajo ob prejemu državnih priznanj. V soboto so se s krajšim pogovornim večerom poklonili njegovemu delu. Kapitan pa je kljub visokemu državnemu priznanju skromno pripomnil: “Ceremonije mi niso preveč všeč, bolj pomembno je, da sem lahko povedal svoje sporočilo.” Že leta se namreč trudi obuditi kolektivno pozabo na slovensko ribištvo in morje, tisto morje, ki je med Trstom in Devinom. Njegovo delo ni bilo končano z odprtjem ribiškega muzeja, ampak se nadaljuje, saj si želi, da bi tudi zgodovina priznala pomen slovenskega ribištva. Z Volpijem se je pogovarjal Križan Albin Debevec, predsednik Razvojnega društva Gmajnca Slavko Simčič pa mu je ob tej priložnosti čestital. Matjaž Može, predsednik vaške skupnosti, je dodal: “Slovenska identiteta je bila že velikokrat na preizkušnji. Vsaka vas v Sloveniji bi potrebovala vsaj enega človeka, ki bi toliko naredil za slovenstvo.”

Z violino pa je poslušalce razveselil Aleksander Jovetić, prav tako domačin. Volpi je sicer po rodu Tržačan, že šest let pa živi v Križu. V svojem dolgem življenju, rodil se je leta 1932, je bil pomorščak in ladijski menedžer, napisal pa je tudi osem knjig, povezanih z morjem. PEM


Najbolj brano