Krivi za izgubo denarja, ki sploh ni izgubljen

Župan Zvonko Benčič Midre v septembrskem občinskem glasilu opozicijo obtožuje, da bo zaradi nje občina odškodovana za pol milijona evrov, ki bi jih dobila za izravnalne ukrepe ob gradnji drugega tira. A denar ni izgubljen, saj je župan pogodbo za izravnalne ukrepe podpisal že julija.

Čuvajnica nekdanje železniške črpalne postaje v Klancu pri Kozini, v kateri naj bi z izravnalnimi ukrepi uredili informacijski center za Krajinski park Beka 
 Foto: Bogdan Macarol
Čuvajnica nekdanje železniške črpalne postaje v Klancu pri Kozini, v kateri naj bi z izravnalnimi ukrepi uredili informacijski center za Krajinski park Beka  Foto: Bogdan Macarol

HRPELJE > Na junijski seji so na predlog Vasje Ivančiča iz opozicijske liste Pretresi umaknili sporazum o izravnalnih ukrepih z državo pri gradnji drugega tira.

Lahko bi iztržili več

Kot nam je pojasnil Ivančič, jih je zmotilo predvsem dejstvo, da župan Zvonko Benčič Midre svetnikom ni predložil treh aneksov, ki opisujejo razporeditev sredstev. “Nismo proti gradnji drugega tira. Ne morem pa podpreti skrivanja podatkov. Videti moram napisano, če ne, ne morem verjeti,” je bil nazoren Ivančič. Gre za 471.000 evrov, ki jih je država dolžna izplačati kot del investicije v drugi železniški tir Divača-Koper. Trasa tira namreč posega v zavarovano območje Krajinskega parka Beka in da bi omilili posledice posega, je zavod za varstvo narave zahteval izravnalne ukrepe.

Ivančiča in opozicijo je takrat zmotila tudi višina sredstev, po njihovem bi lahko župan izpogajal precej višjo vsoto. Tako o predlogu niso glasovali, čemur nihče od prisotnih svetnikov ni nasprotoval. Zakaj je župan sploh spraševal občinski svet za soglasje, ni jasno, saj je tudi brez njega brez težav 11. julija podpisal pogodbo o izravnalnih ukrepih.

Za obtoževanje opozicije je prostor

Tako piše tudi v septembrskem občinskem glasilu. Kljub temu je Benčič Midre v isti številki objavil posebno prilogo (letak), v kateri na pobudo svetnikov, ki “niso sodelovali pri tej nerazumni in za občino škodljivi odločitvi”, javnost obvešča, kako je zaradi opozicije občina izgubila 471.000 evrov. Zapisu je priložil še članek iz Dnevnika, objavljen maja, ki piše pikro o ravnanju opozicijskih svetnikov.

Privolitve svetnikov sploh ni potreboval, zato je tudi občinska priloga, v kateri predlog opozicije ožigosa za nerazumen in škodljiv, nepotrebna, je poleg Ivančiča ocenil tudi drugi svetnik Pretresov Matej Skočaj.

Za razpis delovnega mesta ga ni

Ob tem svetnik Matej Skočaj še opozarja na čudna merila občine, čemu je smiselno namenjati občinsko glasilo. Medtem ko je vodstvo občine v glasilu celo s posebnim letakom opozorilo na zmote pozicije, se mu ni zdelo vredno ali smiselno objaviti razpis za delovno mesto v občinski upravi. “Na seji smo opozorili na to, da razpis za delovno mesto na občini ni bil objavljen ne na spletni strani ne v občinskem glasilu. Še celo na spletni strani zavoda za zaposlovanje je bil skrit,” pravi Skočaj. Odgovor občine na njihove pozive je bil takrat preprost: na objavo so pozabili.

Za pojasnila smo včeraj večkrat poskušali dobiti tudi župana, vendar telefona ni dvignil. PETRA MEZINEC


Najbolj brano