Kreplje nekoč

Srečko Rože, strasten zbiratelj vojaških in etnoloških predmetov ter lastnik vojaškega muzeja v Lokvi, je prvo polovico življenja preživel v Krepljah. Tam je do sobote na ogled razstava zemljevidov in fotografij Krepelj.

Srečko Rože  Foto: Olga Knez
Srečko Rože  Foto: Olga Knez

KREPLJE > Srečko Rože, lastnik vojaškega muzeja v Lokvi in prejemnik številnih domačih in tujih odlikovanj, plaket in priznanj, z ženo Ireno in hčerkama Anejo in Anjo živi že četrt stoletja v Preložah pri Lokvi, prvo polovico življenja pa je preživel v Krepljah.

Domačinom je zato ob vaškem prazniku sv. Notburge, zaveznice nedeljskega počitka, po kateri se imenuje cerkev v Krepljah, zgrajene na temelju stare cerkve iz leta 1265, v vaškem domu pripravil razstavo z naslovom Kreplje na zemljevidu in fotografijah v preteklosti.

Rože, strasten zbiratelj vojaških, arheoloških in etnoloških predmetov, ima v svoji izjemno bogati zbirki več kot 1,1 milijona fotografij.

Številnim zbranim je v prisotnosti predsednika vaške skupnosti Roka Tavčarja in dutovskega župnika Bogdana Špacapana predstavil bogato zgodovino Krepelj, v katerih zdaj živi 150 prebivalcev. Prva omemba Krepelj v urbarjih Slovenskega Primorja sega v 12. in 13. stoletje. Na razstavi je predstavljen tudi zemljevid Krepelj na Jožefinskem katastru iz leta 1763. Tedaj je vas štela 49 hiš oziroma 13 hiš več kot sosednje Dutovlje, ki so zdaj nekajkrat večje od Krepelj.

To je prva Rožetova razstava v Krepljah. Odprtje je s pesmijo pospremila pevska skupina Kulturnega društva Kraški šopek, s pletenimi košarami pa popestril še domačin Emil Žvab.

Srečko Rože ima sicer ta hip po svetu postavljenih kar 41 razstav svojih muzejskih primerkov, od Japonske in Kitajske do Amerike. Razstava v vaškem domu v Krepljah, zgrajenem leta 1991, prav v letu, ko se je Srečko Rože oženil v Prelože pri Lokvi, bo na ogled do 23. septembra.

OK


Najbolj brano