Kraški vrt tretjič v London

Dvaindvajset ton kamnitih in drugih elementov ter rastlin, s katerimi je agronom Borut Benedejčič zasnoval model kraškega vrta in ga poimenoval Vodna postaja, so včeraj zgodaj popoldne s tovornjakom odpeljali proti Angliji. V Londonu bo namreč Benedejčič ta svoj projekt predstavil na svetovni vrtni razstavi Chelsea Flower Show.

Včeraj so delavci podjetja Marmor Sežana na tovornjak, 
namenjen v London na razstavo,  naložili vse elemente 
kraškega vrta Boruta Benedejčiča, med njimi izstopa futuristična kraška štirna.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj so delavci podjetja Marmor Sežana na tovornjak, namenjen v London na razstavo, naložili vse elemente kraškega vrta Boruta Benedejčiča, med njimi izstopa futuristična kraška štirna.  Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA >Po uspešnem projektu Pepin kraški vrt, ki je na najprestižnejši svetovni vrtni razstavi Chelsea Flower Show v Londonu dvakrat požel nekaj najvišjih nagrad, si je sežanski agronom in oblikovalec Borut Benedejčič iz podjetja ProPepa zamislil moderni kraški vrt, s katerim želi opozoriti na vrednost pitne vode in na skrb zanjo. Zato ima tokratni projekt naziv Vodna postaja, poleg rastlin so v vrtu še kamniti elementi, od tlaka in klopi do štirne. “Zasnoval je urbano oazo, ob kateri se bo obiskovalec ustavil, si natočil vodo in si za pogasitev žeje v mirnem zelenem okolju vzel čas in pomen vode ponotranjil,” poudarja Benedejčičeva soproga in sodelavka Tanja Godnič.

Za rastline je poskrbel Matic Sever iz ljubljanske vrtnarije Carniola, v vrt je zasadil približno 1500 rastlin, po večini trajnic, ki jih ni potrebno veliko zalivati. “S tem želimo sporočiti, da je voda tako dragocena dobrina, da je treba z njo varčevati,” opozarja vrtnar. Pergola, ki jo je sponzoriralo podjetje Tekstura iz Rodika, pa ni v zlato pobarvana po naključju - “zlata ponazarja veliko vrednost vode. Spodbuditi želimo k skrbi za ohranjanje čiste pitne vode”, še pojasni Benedejčič.

Vožnja v London bo trajala tri dni, nam je včeraj zgodaj popoldne, malo pred odhodom, pojasnil avtor projekta. “V London smo potovali tudi že z dvema tovornjakoma, vožnja je bila obakrat varna. Nadejamo se, da bo tudi tokrat. Rokavski preliv pa bomo prepluli s trajektom saj je ta pot cenejša od poti skozi predor,” je še dodal Benedejčič. V četrtek zvečer se mu bo v Londonu pridružila še ekipa delavcev Marmorja, skupaj bodo elemente vrta namestili na razstavišče, kjer bo Vodna postaja na ogled med 19. in 23. majem, dan pred odprtjem pa bo ocenjevanje vrtov.

Projekt sofinancirajo sežanska, divaška in hrpeljsko-kozinska občina. Podjetje Mramor pa je največji sponzor, saj je prispevalo material in izdelavo vseh kamnitih elementov, futuristično štirno oziroma vodnjak pa je izdelal kamnosek Marko Brezavšček.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano