Kraškemu vrtu pozlačena medalja

Sodobni kraški vrt, ki mu je snovalec Borut Benedejčič iz Sežane nadel ime Vodna postaja, je včeraj zjutraj - tokrat že v tretje - na najprestižnejši svetovni vrtni razstavi Chelsea Flower Show v Londonu prejel pozlačeno medaljo. Kar pomeni drugo mesto.

Borut Benedejčič ob oznaki, na kateri je vidna (zgoraj) 
pozlačena medalja, ki jo je njegov vrt prejel včeraj zjutraj na 
mednarodni razstavi Chelsea Flower Show   v Londonu.

 Foto: Tanja Godnič
Borut Benedejčič ob oznaki, na kateri je vidna (zgoraj) pozlačena medalja, ki jo je njegov vrt prejel včeraj zjutraj na mednarodni razstavi Chelsea Flower Show v Londonu.  Foto: Tanja Godnič

SEŽANA, LONDON > “Menimo, da je za tako majhno državo, kot je Slovenija, ki za povrh niti nima vrtnarske tradicije, sodelovanje in nagrada na tej najprestižnejši svetovni vrtni razstavi velik dosežek in velika promocija predvsem za naš Kras,” nam je včeraj po telefonu iz Londona povedala Tanja Godnič, sodelavka in soproga agronoma in oblikovalca Boruta Benedejčiča iz Sežane, snovalca kraškega vrta Vodna postaja.

Komisija je njihov vrt, uvrščen v kategorijo “Fresh Garden” (sveži vrt), ki predstavlja vrtove, ki s svojo zasnovo prinašajo novosti, sveže zamisli in sporočila, med sorodnimi devetimi nagradila z drugo najvišjo nagrado - pozlačeno medaljo. Za njimi so podelili še srebrno in bronasto. Pepin vrt s Krasa je tokrat na Chelsea Flower Show že tretjič. V London gredo vsake tri leta, doslej pa je prejel že eno zlato in eno pozlačeno medaljo.

“Vse te dni je tu dobesedno noro. Obiskovalcev se tare, da ne utegnemo niti dihati, sprašujejo nas po naši pokrajini, ponosno jim povemo, da je naš Kras matični kras. Zanimiva jim je naša zamisel - Vodna postaja,” je včeraj še hitela dodati Godničeva. Sporočilo Vodne postaje je namreč opozarjati na vrednost čiste pitne vode. Agronom in oblikovalec Borut Benedejčič, ki ima podjetje za urejanje javnih površin ProPepa, je namreč z Vodno postajo zasnoval urbano oazo, ob kateri se obiskovalec ustavi, si natoči vodo in si za pogasitev žeje v mirnem zelenem okolju vzame čas in pomen vode ponotranji. V vrtu je poleg kamnitih elementov (klopi, tlaka in vodnjaka) ter pergole zasajenih še 1500 rastlin trajnic, za katere je poskrbel Matic Sever iz ljubljanske vrtnarije Carniola. Te rastline niso občutljive na sušo, s čimer je Sever želel opozoriti na varčevanje z vodo pri zalivanju.

Čeprav je Pepin vrt po prejšnjih dveh razstavah in nagradah dobil prostor v več medijih, je Godničeva posebej navdušena nad njihovim letošnjim odzivom: “BBC vsak večer predvaja vsebine z razstave, tokrat je našemu vrtu namenil eno uro programa in nocoj še odsek s podelitve nagrad.”

Razstavo si je ogledala tudi cela kraljevska družina, še dodaja Benedejčičeva soproga, in veliko predstavnikov angleškega političnega vrha, v soboto bo prišel še predstavnik sežanske občine, ki projekt tudi sofinancira z 12.000 evri, glavni sponzor pa je podjetje Marmor Sežana. Vodni postaji bodo v Sežani zagotovili javno uporabo. LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano