Kraške dobrote sedem let po isti ceni

Drugi vikend v avgustu bodo Dutovlje spet turistično središče Krasa, saj bo tu potekal tradicionalni Praznik terana in pršuta. Ob preverjenih vsebinah so organizatorji uspeli ceno terana in pršuta ohraniti nespremenjeno že sedmo leto zapored.

Osrednji dogodek praznika bo tudi letos povorka kmečkih vozov, kjer bodo na ogled tradicionalna, že pozabljena kmečka opravila in utrip podeželja po starem Foto: Bogdan Macarol
Osrednji dogodek praznika bo tudi letos povorka kmečkih vozov, kjer bodo na ogled tradicionalna, že pozabljena kmečka opravila in utrip podeželja po starem Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > “S ponudniki smo se uspeli dogovoriti za enotno, že vrsto let isto ceno: porcija pršuta bo pet evrov in prav toliko liter terana,” se Peter Gec v vlogi organizatorja največjega turističnega praznika na Krasu nadeja, da bo to dodatna vzpodbuda obiskovalcem za obisk prireditve.

Kot edini prijavitelj na razpis občine Sežana za izvedbo praznika bo tudi letos prejel od občine 19 tisočakov za izvedbo praznika. “Vsi stroški znašajo več kot 50.000 evrov in le ob finančnih podporah nam dogodek uspe spraviti pod streho. Ugotovili smo namreč, da morajo biti dogodki brezplačni, zato smo se letos odpovedali plačljivemu petkovemu koncertu za mlade Rock na Krasu,” je še razkril Gec, ki v isti sapi dodaja, da pa bo za zabavo poskrbljeno že v soboto zvečer, ko bodo nastopili Pop Design in Nina Pušlar, v nedeljo pa bodo za vse generacije ob povezovalki Jasni Kuljaj igrali Primorski fantje in Zvita feltna.

Petkov večer bo zapolnilo odprtje slikarske razstave Marjana Miklavca in pevski nastop Kraške klape iz Sežane v Bunčetovi domačiji v Dutovljah. Oba naslednja prireditvena dneva se bosta zjutraj začela rekreativno, v soboto bodo aktivni kolesarji in pohodniki, v nedeljo pa pohodniki, ki bodo z vodičem obšli Teranovo krožno pot. Oba popoldneva bo v osnovni šoli na ogled razstava Kraški mozaik, v nedeljo v bližnjem gozdičku tudi sejem zelišč in domačih pridelkov ter izdelkov.

Prazniku primerno bo poskrbljeno tudi za predstavitev in degustacijo kraških vin: od sobotne razstave vin ob deseti obletnici Kraške vinske ceste ter vodene degustacije vin Vinakrasa do nedeljske pokušine vin šestih posebnih vinarjev v Bunčetovi domačiji in predstavitve dvanajstih najboljših vinarjev.

Medtem ko bodo letošnjo novo kraljico terana razkrili v soboto zvečer (in ne teden dni prej, kot zadnja leta), bo višek praznika nedeljska povorka kmečkih voz. Udeleženci se lahko prijavijo še danes. Poleg podelitve nagrad najboljšim vinarjem in vozovom bo nedeljsko popoldne obogatil nastop promocijske skupine Biotehniške fakultete univerze v Ljubljani, z osmimi lipicanci.

Oba prireditvena dneva bo osem posebej označenih domačij v Dutovljah in bližnjih vaseh odprlo svoja vrata gostom, na ogled bosta tudi Pepin kraški vrt in Pepina zgodba v središču vasi, iz Sežane in nazaj pa bo vsaki dve uri vozil brezplačni avtobus.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano