Kraševci so dobili svoj prvi tek čez ovire

V soboto so na Krasu pripravili prvi Kraški dekatlon. Udeleženci so premagovali 3,65 km dolgo traso, ki so jo organizatorji speljali pod hribom Kokoš na nekdanjem mejnem prehodu z Italijo. Na njej pa je bilo 16 ovir in 141 metrov višinske razlike. Kljub burji in hladnem vremenu je bil dekatlon dobro obiskan.

Skupina David
Skupina David's Angels si je - tudi z zabavnimi dresi - prislužila nagrado za najzabavnejšo tekmovalno ekipo.  Foto: Tadej Stolfa

LIPICA > Po številnih tekih čez ovire, organiziranih drugod po Sloveniji, je tudi Primorska dobila svojega - Kraški dekatlon. Organiziralo ga je Društvo za promocijo športa na Krasu - Astraea Tours. Ker je poslanstvo društva promocija različnih panog športa in rekreacije v naravnem okolju Krasa, so dekatlon pripeljali v pravo kraško idilo pod Kokoško.

Udeleženci so prišli iz vse Slovenije

“Kraški dekatlon je ena izmed prireditev, s katero smo letos pripeljali na Kras udeležence iz celotne Slovenije. Naši razlogi so enostavni: narava, druženje, zabava in rekreacija s kančkom tekmovalnosti,” je povedala Nastja Bratuž iz Astraea Toursa.

Dekatlon je potekal na območju, ki je varovano kot kraška kulturna krajina posebnega pomena, zato so se organizatorji še posebej potrudili in ovire izdelali le iz naravnih materialov, značilnih za to okolje: les, kamen, slama. Kljub močni kraški burji in malce oblačnem vremenu so se nekateri najpogumnejši na koncu pognali v bazen, ki je bil del zadnje oviro. Obiskovalci so prihajali iz različnih delov Slovenije, prišli so tudi iz Italije.

Tekmovalci so bili nad Kraškim dekatlonom pozitivno presenečeni; pogrešali so sicer kakšno oviro več in malce daljšo traso, vendar pravijo, da je bilo za prvič kljub temu odlično.

Hitri in zabavni

Na tekmovanje se je prijavilo 64 tekačev v dveh kategorijah (kronometer člani in dekatlon junior). V individualni kategoriji je zmagal Stojan Rodica, najhitrejša skupina je bila Stroka.si, nagrado za najzabavnejšo skupino pa je prejela David's Angels.

Organizatorjem so na pomoč priskočili tudi PGD Lokev in sežanski taborniki iz Roda kraških j'rt. “Glede na pozitivne odzive in pohvale udeležencev se bomo vsekakor potrudili, da Kraški dekatlon ponovimo, a zaradi specifičnosti naravnega okolja to ni odvisno samo od nas,” je v imenu organizatorjev dejala Nastja Bratuž. ŠPELA RAZPET


Najbolj brano