Kraševci gredo že tretjič v London

Kraška zasedba z Borutom Benedejčičem na čelu se bo tudi v letu 2015 odpravila na prestižno razstavo Chelsea Flower Show. Vstopnico si je tokrat zagotovil z vodno postajo.

Kraška zasedba z Borutom Benedejčičem na čelu se bo tudi v letu 2015 odpravila na prestižno razstavo Chelsea Flower Show
Kraška zasedba z Borutom Benedejčičem na čelu se bo tudi v letu 2015 odpravila na prestižno razstavo Chelsea Flower Show 

ŠKRBINA > “Tudi tokrat je Borut navdih za načrt črpal iz tradicije Krasa,” je pojasnila Tanja Godnič, ki skupaj z Borutom Benedejčičem tvori nepremagljivo kraško ekipo Zavoda za trajnostni razvoj Pepa s Krasa. Prav ta Pepa je v svet ponesla kraško dušo.

Vodnjak je družabni prostor

Borut Benedejčič je tokrat pod drobnogled vzel kraški vodnjak in funkcijo, ki jo je imel v starem vaškem življenju. Vodnjak je bil vedno družabni prostor, kjer so se ljudje zbirali, se pogovarjali in izmenjevali novice.

Tudi sedaj se v mestih ljudje ustavljajo ob vodi, pa naj bo to pipa, fontana ali kovinska škatla z vodo, a si ne vzamejo časa, samo spijejo in že hitijo naprej, je pojasnila Tanja: “Borut rešitev ponuja z vodno postajo. Poleg pitne vode ponuja tudi kotiček za sprostitev, zeleno okolje, okrasno zasaditev rastlin. Torej spodbuja ljudi, da si vzamejo par minut, v miru in lepem okolju spijejo malo vode, se poglobijo vase ali poklepetajo z nekom, ki prav tako išče trenutek sprostitve in oddiha od stresnega in hitečega vsakdanjika.”

Borut Benedejčič, oblikovalec vrtov iz Škrbine na Krasu, se bo na prestižni vrtnarski razstavi v Londonu tokrat predstavil že tretjič. Prvič je zaslovel z zmago v kategoriji malih vrtov na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace v Londonu in si z njo pridobil vabilo na eno najprestižnejših hortikulturnih razstav na svetu - Chelsea Flower Show. Na obeh je dal glavno vlogo samoniklim kraškim rastlinam in s tem v tujini promoviral Kras, doma dvignil zavest o vrednosti te na videz “revne”, dejansko pa z rastjem, živalskim svetom, življenjskimi prostori in sožitjem narave in ljudi na njem izjemno bogate pokrajine. S svojimi hortikulturnimi kreacijami, ki jih vedno povezuje z načinom življenja ljudi, pa obenem ohranja tudi kraško kulturno dediščino, z vsem pa očitno navdušuje tudi strokovne žirije. MUZ

Vrt je dolg devet in širok tri metre

Vodna postaja je vrt, širok tri in dolg devet metrov. Sodeloval pa bo v kategoriji Fresh garden skupaj s še osmimi vrtovi. Material za vodno postajo, ki bo potovala v Anglijo, je sponzorski. Tlak, klopi in mizice je izdelal Marmor Sežana, kamniti vodnjak, izdelan po Borutovem načrtu, je delno sponzoriralo podjetje Brezavšček.

“Rastline večinoma že vzgajajo v vrtnariji Trajnice Carniola v Ljubljani. Nekaj rastlin bomo prepeljali tudi iz vrtnarij po Italiji,” pripoveduje Tanja. Po Pepi s Krasa in Pepini zgodbi v Anglijo odhaja še vodna postaja. Ko smo Tanjo malo za šalo, malo za res povprašali, kje se tokrat skriva Pepa, je tako odgovorila: “Pepa se v vodni postaji ne skriva, saj je nosilka projekta kot Pepa s Krasa in seveda tudi glavna izvajalka del kot ProPepa. Še vedno ima glavno besedo. Pokazala se bo tudi ob vodnjaku in širila sporočilo o pomenu čiste pitne vode in lepega, zelenega okolja.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano