Kraševci kosovelizirajo Evropo

Šolski center Srečka Kosovela Sežana in Mladinski center Podlaga omogočata domačim študentom, dijakom in profesorjem nabiranje študijskih in prostovoljskih izkušenj v tujini, tujim pa pri nas. Z več sto udeleženci zadnjih let so med bolj mobilnimi organizacijami za mlade v Sloveniji.

Katja Pohl je pod okriljem sežanske višje strokovne šole prva 
izkoristila možnost mobilnosti za študij. Foto: Bogdan Macarol
Katja Pohl je pod okriljem sežanske višje strokovne šole prva izkoristila možnost mobilnosti za študij. Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > “Po številnih mobilnostih na praktično izobraževanje smo v lanskem študijskem letu izvedli tudi prvo mobilnost na študij,” pove Maja Prešeren, koordinatorka projektov mobilnosti Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ki združuje gimnazijo in ekonomsko šolo ter višji šoli za fotografijo in oblikovanje.

Diplomska naloga v Španiji

“Po sklenitvi študijskega sporazuma z Umetniško šolo iz Ovieda v Španiji sem odšla tja za tri mesece. Tam sem obiskovala predavanja na smeri Arts applied to sculpture, s tamkajšnjimi mentorji pripravila diplomsko delo in ga po vrnitvi nazaj uspešno zagovarjala v Sežani,” svojo izkušnjo opiše donedavna študentka oblikovanja materialov Katja Pohl.

“Naši študenti bivajo v tujini od treh mesecev do enega leta. Osnovni namen opravljanja prakse v tujini je, da se posameznik prilagodi potrebam novega evropskega trga dela, pridobi specifične spretnosti in izboljša razumevanje ekonomske in socialne kulture države gostiteljice,” je dodala Prešernova. Možnost Kosovelizacije Evrope, kot so v Sežani ljubkovalno poimenovali študijske izmenjave, sta lani tako izkoristili študentki fotografije Alenka Klinar in Rebeka Bernetič, ki sta odšli na Portugalsko, študenta oblikovanja materialov Neža Peterlin in Tilen Meglič pa sta gostovala na Malti.

Praksa in ljubezen s Kanarskih otokov

“Moja študijska praksa fotografije na Kanarskih otokih se je zavlekla. Razlog so ne le fotografski izzivi, temveč tudi ljubezen, ki sem jo tam našel v domačinki Candelariji . Zdaj iščem poti, da bi študij končal v povezavi s tamkajšnjimi šolami,” je povedal Tomi Kanalec. Medtem ko sežanski študentje in dijaki skoraj že samoumevno odhajajo na prakso v tujino, so vse pogosteje tudi gostitelji. Te dni gostijo dijake srednje turistične šole iz Pardubic na Češkem. “Naši šoli sodelujeta od leta 2004, na osnovi pobratenih občin. Letos smo si ogledali Ljubljano, Škocjanske jame in Postojnsko jamo, kjer so naši dijaki pripravili vodenje, kot ga bodo morda nekoč izpeljali za češke goste. V spominu nam bo ostal tudi Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer smo se rokovali z našim premierjem Bohuslavom Sobotko, ki je tja prišel na odprtje razstave fotografij Vojni fotografi,” je povedal profesor Ladislav Kalous.

Na Expu bodo klesali kamen

V tem študijskem letu bo v tujino odšlo 15 kraških študentov, trije so že tam, dijaki pa se poleg Portugalske ozirajo tudi na Norveško. “Dve skupini naših študentov bosta v maju demonstrirali kamnoseške veščine tudi na letošnjem Expu v Milanu,” je povedal Anton Marn, v. d. ravnatelja strokovne šole.

V Mladinskem centru Podlaga, kjer so s šolskim centrom izpeljali drugo izmenjavo izkušenj mobilnih študentov, dijakov in profesorjev MobilityFest 2015, pa so dejavni zlasti v okviru izmenjav Evropske prostovoljne službe. “Izgleda, da smo za tujce zanimivi. V zadnjem času sta bili pri nas za pol leta prostovoljki iz Francije in Romunije, v maju pride za pet mesecev Nemka, ki bo sodelovala pri izvedbi Mladifesta. Prek nas lahko odidejo naši v tujino in tam imajo pokrite vse stroške,” je povedala Urška Milač, vodja MC Podlaga.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano