Kranjčevi Konjički v treh barvah

Do martinovega je v bistriški galeriji Doma na Vidmu na ogled likovna razstava slikarja Rajka Kranjca. Slikar, znan kot ustanovitelj in dolgoletni predsednik Likovnega društva Franceta Pavlovca, že skoraj tri leta usklajuje in organizira razstave prav v omenjeni galeriji.

Avtor razstave Rajko Kranjec (v sredini) ob odprtju razstave skupaj s 
hčerko, slikarko Andrejo  in sinom, kitaristom  Jernejem.
Avtor razstave Rajko Kranjec (v sredini) ob odprtju razstave skupaj s hčerko, slikarko Andrejo in sinom, kitaristom Jernejem.  

ILIRSKA BISTRICA > Ko so v Ilirski Bistrici pred tremi leti le dobili prepotrebno galerijo, je v njej, v družbi svoje hčerke Andreje, prvi razstavljal Rajko Kranjec. Do danes je v galeriji izpeljal več kot štirideset slikarskih, fotografskih, kiparskih in drugih razstav.

V letih, ko je uspešno vodil Likovno društvo Franceta Pavlovca, je večkrat organiziral društvene likovne kolonije in skupinske razstave članov društva. Seveda je s svojimi deli tudi sam sodeloval na teh razstavah, udeleževal pa se je tudi drugih kolonij in skupinskih razstav.

Slika že od mladih let, konec 1997 pa se je prvič predstavil s samostojno razstavo. Nato so se razstave kar vrstile in letos je organiziral že trideseto. Poimenoval jo je Moji Konjički v Čudovitem svetu. Gre za ciklus gozdnih pokrajin Čudoviti svet, ki nastaja že od leta 2012, in ki so mu dodana dela s podobami konjskih glav.

Na platnih je opaziti njegov novo izoblikovan slog slikanja. Uporablja namreč največ tri barve; črno, belo in še tretjo, ki ponekod predstavlja barvito ozadje za mistično gozdno pokrajino.

Tako so tudi njegovi Konjički, ki po mnenju avtorja prinašajo življenjsko iskro pustim krajinskim motivom, naslikani v največ treh barvah. In tudi na tej razstavi so na platnih prisotni značilni tanki nanosi in skoraj fotografska natančnost. TMV


Najbolj brano