Krajinski park Rakov Škocjan je dobil tudi učno pot

Delavci Notranjskega regijskega parka so sklenili sanacijo krajinskega parka Rakov Škocjan. Sanacija, ki je potekala tri leta, je bila nujno potrebna zaradi številnih naravnih ujm, od žledoloma in poplav do lubadarja. Dokončno so uredili tudi 5,5 kilometra dolgo učno pot.

Rakov Škocjan
Rakov Škocjan 

RAKOV ŠKOCJAN > Delavci so bili pri delu v parku osredotočeni predvsem na odpravljanje posledic naravnih ujm, torej na čiščenje robov travnikov, zaraščenih z gozdom, in pospravljanje podrtega drevja. Razgiban, strm in težko dostopen teren je delo precej oteževal, so v sporočilu za javnost povzeli v Notranjskem regijskem parku.

Blizu Velikega in Malega naravnega mostu so se lotili vedutnih sečenj, očistili gozdni rob pod Velikim naravnim mostom vse do izvirov kotla ter dokončno uredili 5,5 kilometra naravoslovne učne poti. Ta je od letos opremljena z novimi dvojezičnimi informativnimi tablami, pot in okolico cerkve svetega Kancijana pa je bilo treba ponovno nastlati z lesenimi sekanci. Za takšno ureditev so porabili skoraj 1000 kubičnih metrov sekancev.

Projekt sanacije sta sofinancirala Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ter Zavod za varstvo narave.

V regijskem parku napovedujejo, da se skrb za naravno dediščino v Rakovem Škocjanu s tem ne bo končala. Pot bo še naprej treba vzdrževati, v prihodnjih letih nameravajo v Notranjskem parku urediti še dostop do zdravilnega izvira Prunkovec ter skrbeti za to, da bo narava Rakovega Škocjana še naprej na voljo očem občudovalcev.

STA


Najbolj brano