Krajevna zgodovina v rimah

Opus kraškega ljudskega pesnika Jožka Ščuke je bogatejši za novo pesniško zbirko. Pesmi, ki jih je napisal ob različnih praznikih, je združil pod naslovom Praznične pesmi.

Jožko Ščuka je ljudski pesnik iz Dutovelj. Foto: Bogdan Macarol
Jožko Ščuka je ljudski pesnik iz Dutovelj. Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > “Najprej se od sorodnikov ali znancev temeljito podučim o življenjski zgodbi osebe, ki bo praznovala jubilej. Nato se usedem za mizo, najraje zvečer, in pesem napišem v enem kosu, brez pavz,” je povedal Jožko Ščuka iz Dutovelj.

Kljub govorni motnji je njegov dar za pisanje v rimah že pri desetih letih spoznala učiteljica slovenščine. “Njena pohvala mi je dala pogum, da sem to po malem počel celo življenje,” je dodal Ščuka, ki bo letos štel 74 let, od tega je bil 40 let zaposlen kot avtomehanik.

Samoiniciativno ali po naročilu je tako spesnil številne pesmi in jih kot darilo poklanjal ljudem od blizu in daleč, nekatere so našle pot celo v Avstralijo in Kanado, društvom, ustanovam in organizacijam ob raznih slovesnostih. Izmed več sto pesmi so nekatere izšle tudi v zbirkah. Prva, Trilogija Preskrbe, je nastajala 40 let in je izšla leta 2001. Tej so sledile Žlahtne pesmi, ki jih objavil pred tremi leti in jih druži tematika njegove družine in sorodnikov.

V najnovejši, poimenovani Praznične pesmi, so rdeča nit Dutovlje in njihovi prebivalci ali obiskovalci. V prvem delu so pesmi, ki so nastale ob Prazniku terana in pršuta ter drugih vaških ali cerkvenih praznovanjih. V naslednjih se posveča dvema skupinama žena. Prvi, ki od leta 1981 deluje kot skupina za rekreacijo, druženje in zdravo življenje, Ščuka jih je poimenoval mažorete, je vsako leto napisal pesem, ravno tako s pesmijo ob druženjih in praznovanjih razveseli skupino starejših žensk za samopomoč.

Novo Ščukovo zbirko bodo prvič predstavili v soboto ob 19. uri v Bunčetovi domačiji v Dutovljah. Dogodek bodo popestrili še uprizoritev literarne parodije tržaškega satirika Ivana RobaDeseti brat, ki jo bo izvedel Anatol Štern, nastop učencev osnovne šole ter odprtje fotografske razstave Praznični dnevi, ki so jo na temo pesmi pripravili člani Turističnega društva Kras.

V zbirki je tudi izbor voščilnih pesmi, ki jih je napisal za sokrajane ob osebnih praznikih, porokah ali zlatih mašah. “V vsaki pesmi je Jožko zbral na zabaven in hudomušen način značilnosti osebe ali dogodka. Danes, ko se je čas odmaknil od nastanka teh pesnitev, prihaja vsebina njegovih verzov še bolj do izraza, postaja zgodovina in s tem nam ta dediščina ostaja neprecenljiva vrednost,” je zbirki zaželel dobrodošlico Branko Kjuder, predsednik Turističnega društva Kras.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano