Krajevna skupnost vztraja pri plačilu takse

Občina Postojna namerava odstopiti od za nekatere sporne takse pri Predjamskem gradu, kot si jo je zamislilo prejšnje občinsko vodstvo in ki trenutno čaka na ustavno presojo zakonitosti. V krajevni skupnosti Bukovje, kamor sodi turistično obremenjena vas Predjama, temu nasprotujejo. Okolica ena najpomembnejših znamenitosti bi si po njihovem namreč zaslužila primerno ureditev.

 V Krajevni skupnosti Bukovje obžalujejo, da zaradi preslabe urejenosti kraja  obiskovalci, ki 
pridejo v Predjamo, razen pogleda na čudoviti grad, ne dobijo pozitivne izkušnje. Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Krajevni skupnosti Bukovje obžalujejo, da zaradi preslabe urejenosti kraja obiskovalci, ki pridejo v Predjamo, razen pogleda na čudoviti grad, ne dobijo pozitivne izkušnje. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svetniki naj bi na današnji seji odločali o občinskem predlogu o razveljavitvi Odloka o občinski taksi v Predjami, ki jo že od prvega sprejema leta 2011 spremljalo številni zapleti in v praksi še ni zaživela. Toda po naših neuradnih informacijah bi lahko prišlo do umika točke, saj predlog ni bil usklajen s predstavniki Krajevne skupnosti Bukovje, kjer se nahaja vas Predjama s Predjamskim gradom.

Na postojnski občini so pojasnili, da je 45.000 evrov, ki jih je družba Postojnska jama v skladu z najemno pogodbo lani prvič nakazala za vlaganje v lokalno infrastrukturo v Predjami, namenili za sanacijo zidu okoli pokopališča, nadstreška nad vhodom v cerkvico v Predjami, cestišča pri avtobusnih postajališčih in makadamskega cestišča lokalne ceste od cerkvice do makadamskega parkirišča v lasti Postojnske jame. Razliko do skupne vrednosti del, ki je bila nekaj več kot 49.000 evrov, je plačala občina.

Tukaj od občine pričakujejo, da bo zaščitila interes krajanov. Glede na kompleksnost urejanja ene najbolj obiskanih turističnih točk v Sloveniji in še edine točke, kjer ima Občina Postojna kot turistično mesto kolikor toliko pristojnosti, se jim občinski predlog ne zdi sprejemljiv. “Nesprejemljivo je razveljaviti nekaj, kar še ni zaživelo in kar bi prineslo le dobre učinke za razvoj in ugled kraja in občine,” ocenjujejo v vodstvu krajevne skupnosti. Nasprotujejo tudi temu, da občina odlok razveljavi, še preden je znana dokončna odločitev ustavnega sodišča o njegovi (ne)zakonitosti.

V ustavno presojo ga je poslalo okoljsko ministrstvo, ki je ocenilo, da občina ni pristojna za določitev okoljske dajatve, pač pa to lahko uvede le vlada z zakonom. Ima pa občina pravico zaračunati vstopnino, parkirnino ali podobno nadomestilo, če uredi določeno infrastrukturo. Občina, nasprotno, ves čas trdi, da ne gre za okoljsko, temveč občinsko takso, zdaj pa na odločitev ustavnega sodišča, ki je izvajanje odloka zadržalo, niti ne želi več čakati.

Kako “kaznovati” foto stop turiste?

Takso, s katero bi “kaznovali” tako imenovane foto stop turiste, ki vas le obremenjujejo, ne krajani ne upravljavec gradu pa od njih nimajo koristi, so si sprva zamislili v družbi Postojnska jama, ki bi jo po prvotnem odloku tudi pobirala, tretjinsko pa bi si jo razdelili upravljavec, občina in krajevna skupnost. Po zadnjem odloku, ki je razveljavil predhodnega, pa bi takso (dva evra za avtomobil in 50 evrov za avtobus) pobirala občina, razen stroškov pobiranja pa bi bila namenjena krajevni skupnosti za urejanje infrastrukture in pospeševanja lokalne turistične ponudbe.

A ker bi jo morali plačati vsi turisti, tudi tisti, ki si ogledajo grad, so v družbi Postojnska jama takšen predlog označili za škodljiv. Poleg tega so poudarili, da v skladu z najemno pogodbo Postojnska jama krajevni skupnosti že tako ali tako namenja 45.000 evrov letno prav za urejanje lokalne infrastrukture.

“Uboga in neugledna” destinacija

V krajevni skupnosti menijo, da je to lahko le del pri urejanju kraja. “V vseh razvitih in družbeno odgovornih turističnih destinacijah upravljavci znamenitosti in lokalne javne uprave družno skrbijo za urejen režim dostopa in kakovost turističnega obiska, ki hkratno omogoča dostojno življenje domačinov in njihovo vključevanje oziroma sooblikovanje turistične ponudbe kraja,“ opozarjajo. Zdaj je po njihovem Predjama, “milo rečeno, ena najbolj ubogih in neuglednih turističnih destinacij daleč naokoli”.

A na občini so ocenili, da bi bilo pobiranje takse povezano s precejšnjimi stroški, saj bi bilo zanj treba zagotoviti primerno obračališče za obiskovalce pa tudi ustrezne prostore za pobiralce. Glede na predviden prihodek od takse se stroški pobiranja in ureditve ne bi povrnili več let, so utemeljili pobudo za razveljavitev odloka. Pri tem pa, kot so opozorili v krajevni skupnosti, na občini še vedno niso predstavili načrtovanih ukrepov glede reševanja problematike prezasičenosti s prometom in neurejenosti parkiranja. Predjamski grad si letno ogleda več kot 100.000 obiskovalcev.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano