Korak nazaj v turistični ponudbi

Ministrstvo za delo je iz seznama del, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo, izbrisalo občasno lokalno turistično vodenje in prevoze na tradicionalen način. V turističnih organizacijah opozarjajo, da je to hud udarec predvsem za razvoj turistične ponudbe v manjših in manj znanih destinacijah, saj znižuje število lokalnih vodnikov, s tem pa slabša turistično ponudbo in kakovost doživetja.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PIVKA > Z letošnjim letom so se začela uporabljati določila novega Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu. Ta je seznamu del, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo, dodal nova, ukinil pa je postavko občasno lokalno vodenje skupin in posameznikov ter prevozi na tradicionalni način.

Ukinitev teh dveh turističnih storitev ima negativen vpliv na razvoj turistično manj razvitih slovenskih regij in predstavlja korak nazaj v razvoju celovite turistične ponudbe Slovenije,” sta ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozorila vodja Regionalne destinacijske organizacije (RDO) Postojnska jama-Zeleni kras Dejan Iskra in direktor Regionalne razvojne agencije Zeleni kras Boštjan Požar. Med sopodpisniki pobude za spremembo pravilnika je še 12 turističnih organizacij iz celotne Slovenije, med primorskimi tudi Turistično združenje Portorož in Lokalna turistična organizacija (LTO) Sotočje.

Bolj pristno doživetje

Občasno lokalno vodenje je bilo, kot opozarja Iskra, osnova za razvoj turistične ponudbe v manj znanih in obiskanih krajih. Turisti so lahko stopili v kontakt z domačinom in na ta način doživeli bolj pristno ponudbo. Obiskali so tudi manj znane turistične točke in ponudnike, ki so na ta način pridobili nove obiskovalce. “Lokalno turistično vodenje je ponujalo možnost večje izbire posameznih vodnikov, ki so se med seboj razlikovali po interesnih področjih, tematikah in jezikih, v katerih so lahko vodili,” izpostavlja Iskra. Ukinitev postavke število lokalnih vodnikov znižuje, saj si ti statusa ne morejo več urediti na zanje primeren in finančno vzdržen način.

Osebno dopolnilno delo je tudi zaradi relativno majhnega obsega del, ki ga opravi posamezen lokalni turistični vodnik primeren način za opravljanje te dejavnosti, saj so drugi načini za vodnike manj primerni,” poudarja tudi Janez Čač, predsednik Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov. Njegov član Boris Čok pa je še ostrejši. Takšno odločitev označuje kot popoln nesmisel. “Da bi lokalni vodniki odprli s. p., bi pomenilo konec teh dejavnosti, saj ne bi imeli sredstev niti za nakup toaletnega papirja!

Tudi Čač sicer izpostavlja, da so ravno lokalni turistični vodniki “tisti, ki lahko zaradi poznavanja lokalnega okolja obiskovalcem predstavijo pristen utrip krajev, ki jih obiščejo”.

Na območju Zelenega krasa je bilo lani izvedenih preko 170 vodenj (preko polovica v občinah Postojna in Pivka, kjer so še leta 2011 našteli manj kot 20 vodenj). Opravilo jih je 40 lokalnih turističnih vodnikov. Točnega podatka, koliko jih je vodenje opravljajo kot osebno dopolnilno delo v RDO nimajo, jih je pa bilo precej. Kljub porastu števila vodenj ta namreč še vedno niso dosegla praga, ki bi posamezniku omogočal, da bi se z lokalnim vodenjem ukvarjal kot primarno dejavnostjo, zato je bilo prav osebno dopolnilno delo zelo dobra možnost za legalno izvajanje dejavnosti, ocenjuje Iskra.

Storitve lokalnega vodenja dražje

Izbris postavke predstavlja hud udarec za turizem, saj še zmanjšuje možnosti za legalno delo lokalnih vodnikov in otežuje normalno delovanje in razvoj turističnega gospodarstva. Storitve lokalnega vodenja (preko podjemnih pogodb) postajajo tako bistveno dražje, posameznikov, ki imajo registriran s. p., ni veliko, prav tako se študentje z vodenjem ukvarjajo le v manjši meri,” ugotavlja tudi Mateja Leban, vršilka dolžnosti direktorice LTO Sotočje. V Turističnem združenju Portorož pa pravijo, da zaenkrat sprememba na njihovo sodelovanje s turističnimi vodniki še ne vpliva. “Se pa zavedamo, da je položaj vodnikov s to ureditvijo precej otežen. Dober vodnik pa je lahko izjemnega pomena za turizem.

Na ministrstvu so na naše vprašanje, ali bodo pobudo upoštevali, odgovorili le, da bodo “v prihodnje, upoštevajoč izkušnje in potrebe v praksi, ponovno preučili seznam del, ki štejejo za osebno dopolnilno delo, in ga po potrebi dopolnili”. K temu jih je sicer že pozvalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, pod čigar okrilje sodi turizem.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano