Konec vožnje za težke tovornjake

Po cesti med Podgradom in Ilirsko Bistrico ne smejo več voziti tovornjaki, ki so v tranzitu in težji od 7,5 tone. Tisti, ki prihajajo s Kozine, morajo zdaj naprej proti Starodu. Tisti, ki pridejo s Hrvaške čez mejni prehod Jelšane, pa morajo pot nadaljevati proti Postojni.

   Nova tabla s prepovedjo, ki so jo postavili na cesti pri pokopališču pri Podgradu v smeri Ilirske 
Bistrice. Podobne so včeraj že stale tudi v Ilirski Bistrici.  Foto: Danijel Cek
Nova tabla s prepovedjo, ki so jo postavili na cesti pri pokopališču pri Podgradu v smeri Ilirske Bistrice. Podobne so včeraj že stale tudi v Ilirski Bistrici.  Foto: Danijel Cek

PODGRAD > Še pred dvema tednoma na direkciji za infrastrukturo niso želeli potrditi, da bodo omejili promet na cesti med Podgradom in Ilirsko Bistrico. Dejali so, da to možnost proučujejo, in priznali, da cesta ni primerna za težke tovornjake. Kljub temu je še pred nekaj dnevi od Podgrada do Ilirske Bistrice (in obratno) vsak dan peljalo po več kot sto težkih tovornjakov. Včeraj jih ni bilo več. Ustavile so jih table. Na glavni cesti pri Podgradu tovornjake v tranzitu, ki pripeljejo od Kozine in potujejo na Hrvaško, pošiljajo naprej na mejni prehod Starod, na cesti proti Ilirski Bistrici jim prepovedujejo vožnjo.

Tovorni promet na preozki in slabi cesti med Ilirsko Bistrico in Podgradom se je povečal v zadnjih letih. Z vožnjo čez mejni prehod Jelšane, Ilirsko Bistrico in Podgrad se izognejo čakanju na mejnem prehodu Starod in plačilu avtoceste.

Zaradi prepovedi se bodo čakalne dobe za tovornjake na mejnem prehodu Starod verjetno podaljšale. Domačini, ki stanujejo ob cesti Podgrad-Ilirska Bistrica, pa si bodo oddahnili. Da je težkih tovornjakov manj, so opazili že včeraj. HR


Najbolj brano