Konec razpršenih gradenj

Na občini Hrpelje-Kozina so občinski prostorski načrt pripravljali dolgo časa. Prepoveduje razpršene gradnje in določa trajnostni razvoj občine.

V prihodnje naj bi v hrpeljsko-kozinski občini dali prednost rekonstrukcijam pred novogradnjami. Na fotografiji je gradnja soseske Brinje.  Foto: Lea Kalc Furlanič
V prihodnje naj bi v hrpeljsko-kozinski občini dali prednost rekonstrukcijam pred novogradnjami. Na fotografiji je gradnja soseske Brinje.  Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE-KOZINA > Po skoraj desetletju čakanja si lahko občani od ponedeljka ogledajo nov Občinski prostorski načrt (OPN) občine Hrpelje-Kozina. Do 30. septembra imajo čas za predloge in pripombe.

Prednost rekonstrukciji

Nov OPN ohranja tipično gradnjo, zato izrecno prepoveduje širjenje poselitve s posameznimi enodružinskimi objekti izven območij naselij. Stanovanjsko gradnjo zato usmerjajo na že obstoječe infrastrukturne sisteme. Izjema bodo prostori, ki so namenjeni za kmetijske dejavnosti. Nov OPN tudi predvideva saniranje škode, ki je nastala zaradi tovrstne gradnje pred leti. Ta bo med drugim mogoča z zaokroževanjem in dopolnjevanjem vasi. Tisti objekti, ki pa so preveč oddaljeni od naselij, se jih bo določilo kot zazidane površine, stavbišča. OPN je jasen: “Rekonstrukcija, dozidava in nadzidava imajo prednost pred novogradnjami.”

Poseben režim za občinska centra

OPN določa posebnosti za Kozino in Hrpelje, kjer se obeta in načrtuje celovita prenova, in sicer v hrpeljskem starem jedru in v stari industrijski coni Lesogradnje na Kozini. Zanje bo izdelan poseben urbanistični načrt.

V teh centrih OPN predvideva tudi nova območja za gospodarske dejavnosti. Poleg tega je podobno območje za gospodarski razvoj predvideno tudi pri Povžanah, na cesti med Kozino in Rodikom. Manjša pa OPN predvideva v Baču pri Materiji, Gradišču pri Materiji in pri Obrovu, območja za kmetijsko proizvodnjo so določena pri Prešnici, območja za potrebe obrambe pa v Artvižah in na Tatrah. Povečalo se bo tudi območje zelenih športnih površin, in sicer v Hrpeljah, Krvavem Potoku, Vrhpolju, Rodiku, pri Markovščini, Slivju in Hotični.

Čas za pripombe do konca septembra

Prometna infrastruktura je tisti dejavnik, ki med prebivalci običajno vzbudi največ zanimanja. Na tleh občine Hrpelje-Kozina se obeta nemalo sprememb. Poleg izgradnje koridorja med mestoma Trst in Reka OPN predvideva tudi gradnjo avtoceste tik ob njem ter še gradnjo železniškega drugega tira med Divačo in Koprom.

OPN si je mogoče ogledati v občinskih prostorih. Še preden se izteče rok za oddajo pripomb, pa bo 18. septembra ob 17. uri, prav tako na občini, potekala tudi javna obravnava na to temo.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano