Končno urejajo parkirišče pri zdravstvenem domu in lekarni

Kar 107 parkirnih mest bo občanom na voljo po končani prometni ureditvi na območju lekarne in zdravstvenega doma v Ilirski Bistrici. Občina s tem zaključuje projekt Varna pot v šolo, s katerim želijo izboljšati prometno varnost na tem območju, obenem pa olajšati dostop do obeh ustanov.

Do oktobra bo na prostoru ob bistriškem zdravstvenem 
domu urejenih 107 parkirnih mest.  Foto: Kartja Kirn Vodopivec
Do oktobra bo na prostoru ob bistriškem zdravstvenem domu urejenih 107 parkirnih mest.  Foto: Kartja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Delavci Cestnega podjetja Koper, ki dela izvaja, že tri tedne urejajo parkirišče pred stanovanjskim blokom na Gregorčičevi cesti, med lekarno in zdravstvenim domom.

Tu bo po novem na voljo 25 parkirnih mest, v drugi fazi pa bodo uredili še 17 parkirnih mest pred lekarno. Novost bo tudi skupen uvoz k lekarni in parkirišču pred stanovanjskim blokom, ki ga bodo prestavili nekoliko nižje, medtem ko bo sedanji uvoz k lekarni ukinjen.

Novo prometno ureditev pozdravlja tudi direktorica Kraških lekarn Ilirska Bistrica Ana Kobal, ki se veseli dodatnih parkirnih mest za zaposlene v lekarni, predvsem pa za uporabnike lekarne.

65 parkirišč za zdravstveni dom

Največja pridobitev za občane in zaposlene pa bo 65 parkirnih mest v okolici zdravstvenega doma, kjer parkirišč drastično primanjkuje, boljši pa bosta tudi pretočnost in varnost prometa na tem območju ter dostopnost intervencijskih poti za reševalna vozila.

Pred in ob zdravstvenem domu bodo v tretji fazi uredili 29 parkirnih mest, še 36 jih bo na voljo na platoju pod zdravstvenim domom, ki bo povezan z zgornjim parkiriščem. Za službena vozila zdravstvenega doma je predvidenih šest parkirnih mest pred garažami reševalne postaje, še šest pa za zdravstvene uslužbence.

“Razmišljamo, da bi uvedli dvojni elektronsko vodeni rampi, ki bi omejili dostop samo za uporabnike in obiskovalce zdravstvenega doma in za intervencijska vozila. Prvo rampo, ki bi bila opremljena z videonadzorom in domofonom, bi postavili na začetku poti, ki vodi do glavnega vhoda zdravstvenega doma in vhoda na urgenco. Drugo rampo pa bi postavili na spodnji poti, ki vodi do reševalne postaje,” je povedal direktor bistriškega Zdravstvenega doma Matej Rubelli Furman.

Nov dovoz in pešpot

Tako kot lekarna bo tudi zdravstveni dom dobil nov dovoz z Gregorčičeve ceste, in sicer bo ta pomaknjen nekoliko višje, tako da bo potekal vzporedno z vhodom v zdravstveni dom.

Poleg ureditve dodatnih parkirnih površin in novega dovoza bo prometne zagate v okolici zdravstvenega doma reševala tudi nova pešpot. Ta bo potekala od parkirišča pri stanovanjskem bloku ob Gregorčičevi cesti, mimo spodnjega parkirišča zdravstvenega doma do osnovne šole Dragotina Ketteja.

Kot pojasnjuje Rubelli Furman, je namreč k prometnem kaosu na tem območju dodatno pripomogel še “sprehod prebivalcev ter šolarjev, ki ne potrebujejo zdravstvenih storitev, ampak so zaradi sedanje slabe ureditve pešpoti primorani pot ubrati mimo glavnega vhoda in urgence. Poleg obiskovalcev zdravstvenega doma so parkirišča tu zasedena tudi z avtomobili staršev, ki pripeljejo in odpeljejo šolarje. To znatno ovira intervencijsko pot reševalnih vozil, ki poteka ravno mimo glavnega vhoda in vhoda na urgenco.”

Dela naj bi končali do konca oktobra, z naložbo v vrednosti 350.000 evrov pa bo občina zaključila projekt Varna pot v šolo, ki ga je začela konec leta 2015 z ureditvijo avtobusnega postajališča in obračališča ter parkirišča ob Domu na Vidmu.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano