Komunalni prispevek deli kraške občine

Želite na 500 kvadratnih metrov veliki parceli na Krasu zgraditi 150 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko zgradbo? Obvezni komunalni prispevek se razlikuje ne le od občine do občine, ampak tudi po posameznih vaseh. Največ plačujejo v Hrpeljah in na Kozini, najmanj pa v majhnih vaseh po Občini Sežana.

V Občini Komen bodo komunalni prispevek znižali za približno 30 odstotkov.  Foto: Petra Mezinec
V Občini Komen bodo komunalni prispevek znižali za približno 30 odstotkov.  Foto: Petra Mezinec

KRAS > Svetniki Občine Komen bodo v tem tednu najverjetneje dokončno potrdili ukinitev komunalnega prispevka za nestanovanjske zgradbe. Za stanovanjske zgradbe pa se bodo stroški zmanjšali za približno trideset odstotkov. Doslej so morali občani za novogradnje v Komnu plačati 9161 evrov, izven Komna pa 6443 evra. Zdaj pa se bo znesek (za 1500 kvadratnih metrov veliko hišo na 500 kvadratnih metrov veliki parceli) primerno zmanjšal za približno trideset odstotkov. Kar je sicer res neprimerno cenejše kot prej, vendar še vedno dražje v primerjavi z večjo sosednjo, sežansko občino.

V Sežani so najcenejši

V Občini Sežana je namreč treba za komunalni prispevek za enostanovanjsko hišo iste velikosti odšteti skorajda 5000 evrov, v večjih naselij, kot so Lokev, Dutovlje, Tomaj, Križ, Šmarje in Dane, 2000 evrov, v ostalih naselij pa dobrih 1000 evrov. “Velikost parcel tu ne igra nobene vloge. Višina komunalnega prispevka se razlikuje glede na območje, v katero je uvrščeno posamezno naselje, in glede na kategorijo opremljenosti posameznega območja s komunalno opremo,” pojasnjujejo na sežanski občini.

Kot je povedal župan Davorin Terčon na zadnji seji občinskega sveta minule dni, razmišljajo o znižanju komunalnega prispevka, a le za nekatere nestanovanjske zgradbe: “Podpiram predvsem znižanje oziroma oprostitev komunalnega prispevka v primeru proizvodnih dejavnosti.”

Precej bolj primerljiva cena s komensko velja v divaški občini, kjer je potrebno v Divači in Senožečah odšteti približno 6500 evrov, v drugih vaseh, kjer ni kanalizacije, pa slabih 5000 evrov. V preteklem letu je na račun komunalnega prispevka v divaški proračun priteklo le 32.000 evrov, večina iz naslova stanovanjske gradnje. “Izdana je bila le ena sama odločba za gospodarski objekt iz kmetijske dejavnosti, za 12.685 evrov komunalnega prispevka,” poudarja Iztok Felicjan, v. d. direktorja občinske uprave divaške občine. “Kljub temu, da je prispevek za nestanovanjsko gradnjo navadno večji, ker gre za večje objekte, je teh manj in prevladuje komunalni prispevek za stanovanjsko gradnjo,” je še dejal Felicjan.

Vendar je divaška občina v preteklosti iz naslova komunalnega prispevka dobivala veliko več denarja, leta 2013 celo dobrih 100.000 evrov.

Nižji komunalni prispevek?

Največ morajo za komunalni prispevek plačati na Kozini in v Hrpeljah - za enako površino objekta in parcele, kot v prejšnjih primerih - približno 10.000 evrov, v ostalih naseljih pa 5500 evrov.

Razmerje med prispevki iz stanovanjske in nestanovanjske gradnje je v občini Hrpelje-Kozina še nekoliko slabše kot v Divači. Preteklo leto so na račun stanovanjske gradnje v proračun dobili 64.500 evrov, na račun nestanovanjske pa niti evra. Zato županja Saša Likavec Svetelšek razmišlja o spremembi komunalnega prispevka: “O popolni ukinitvi nismo razmišljali, ker je to izvirni prihodek za gradnjo komunalne infrastrukture. V zadnjem času pa razmišljamo o oprostitvah za posamezne vrste nestanovanjskih objektov, kot so trgovine in obrtne delavnice.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano