Kolektor ATP del proizvodnje seli iz Postojne v Srbijo

Potem ko je idrijski koncern Kolektor svojo nekdanjo postojnsko družbo Kolektor Liv razdelil na dve podjetji, zdaj prvo, Fluidmaster, ki je prevzelo sanitarni del, pod novim ameriškim lastnikom načrtuje širitev programov v Postojni. Drugo, podjetje Kolektor ATP, ki je ostalo pod okriljem koncerna, pa namerava del proizvodnje preseliti v Srbijo in menda tudi na Kitajsko. Večjih odpuščanj naj kljub temu ne bi bilo.

Kolektor ATP proizvodnje na postojnski lokaciji ne bo ukinil, pač pa preselil le njen del, ki pri nas ni bil več konkurenčen. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kolektor ATP proizvodnje na postojnski lokaciji ne bo ukinil, pač pa preselil le njen del, ki pri nas ni bil več konkurenčen. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Kar se je v preteklih dneh začelo šušljati po Postojni, so včeraj na podlagi naših poizvedovanj v koncernu Kolektor neuradno že potrdili. Obljubili so nam tudi uradni odgovor s podrobnejšimi pojasnili o načrtovani selitvi dela proizvodnje, razlogih zanjo in posledicah za zaposlene, ki jih je v družbi približno 240, a so nazadnje popoldan sporočili, da jih lahko pričakujemo šele danes.

Kot smo zasledili v poslovnem poročilu družbe Kolektor ATP, je bila “vzpostavitev nove proizvodne lokacije izven Slovenije” sicer že med temeljnimi cilji podjetja za leto 2014, po neuradnih informacijah pa naj bi proizvodnja na novi lokaciji stekla maja ali junija letos. Takšne selitve programov, ki v določeni državi niso več konkurenčni, oziroma ne prinašajo dovolj visoke dodane vrednosti, sicer znotraj koncerna Kolektor niso nič neobičajnega. Na Balkanu ima Kolektor podjetja že na Hrvaškem in v Bosni.

Spomnimo, da je družba Kolektor ATP nastala s tem, ko je Kolektor iz svoje postojnske družbe Kolektor Liv, ki je zadnja leta poslovala z izgubo, z letom 2013 izvzel program avtomobilske in čistilne tehnike. Družbo Kolektor Liv, ki je ohranila program sanitarne tehnike, pa je v začetku lanskega leta prodal ameriški korporaciji Fluidmaster. Družba Kolektor ATP je po razdružitvi ostala lastnica vseh prostorov, del jih Fluidmaster najema. Kolikšen del proizvodnje bo v njih ohranila oziroma, ali bo na postojnsko lokacijo prenesla tudi kakšne nadomestne programe, naj bi v Kolektorju pojasnili danes.

Igor Šorc, predsednik sindikata SKEI v Kolektor ATP, nam je povedal, da se je vodstvo podjetja na to temo pred novim letom že sešlo tudi s sindikatom. “Koliko delavcev bo presežnih, nam direktor na sestanku še ni znal povedati. Če bo številka večja od 10 odstotkov zaposlenih, morajo narediti program presežnih delavcev. Ali bo to potrebno, še ne vemo. Direktor je povedal, da bo do odpuščanj verjetno prišlo, vendar ne v velikem številu.“ Po naših neuradnih informacijah naj bi namreč del zaposlenih lahko novo zaposlitev dobil tudi v sosednjem Fluidmastru, kjer zaradi uvajanja novega programa letos načrtujejo zaposlitev približno 40 ljudi.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano